Bărbații fac mai des tumori maligne decat femeile, atenționează medicul neurochirurg! Există o predispoziție în funcție de sexe pentru anumite afecțiuni neurochirurgicale?
Este știut faptul că deși ar parea că sunt asemănători, femeile și bărbații au anumite predispoziții pentru boli neurochirurgicale. Răspunsul la aceste întrebări referitoare la diferențele între sexul slab și cel puternic ni le oferă doctorul neurochirurg Dan Benția.
Femeile, de exemplu, au în mod frecvent afecțiuni legate de sistemul osteo-articular, cum ar fi bolile inflamatorii de tipul poliartritei reumatoide sau spondilitei anchilozante ce afectează cu preponderență coloana vertebrală. Reumatismul degenerativ este frecvent de asemenea la femei.
Apariția tardivă a diformităților pe coloană de tipul scifoză și scolioză sunt boli ce aparțin sexului slab. Osteoporoza face ravagii în schimb în rândul femeilor, aceasta reprezentând scăderea densității osoase urmată de apariții de fracturi-tasări vertebrale, traumatisme minime. Nu este straină femeilor nici sindromul de canal carpian, mult mai des întâlnit la femei, cu precădere în perioada sarcinii.
Când vine vorba despre tumorile maligne, bărbații domină femeile la acest capitol. De asemenea, herniile de disc lombare traumatice au o ușoară preponderență la bărbați. În general, persoanele care fac efort fizic permanent la serviciu sau în viața de zi cu zi își accelerează modificări degenerative la nivelul coloanei față de cei cu meserii statice. Bărbații, în schimb, fac alt tip de boli specifice. În cazul acestora, traumatismele sunt mult mai frecvente și datorită implicării lor în activități fizice care presupun riscuri: munca la înălțime, ridicarea de greutăți, accidente rutiere, sporturi extreme. Am putea spune că, în neurochirurgie, avem o abordare diferită în funcție de sexul și vârsta persoanei pe care o diagnosticăm, conchide medicul neurochirurg Dan Benția.
Leave a Comment