Cauta...
TOP
Stil de viață

Ochiul uscat, boala omului modern. Recomandările medicului oftalmolog pentru a nu dezvolta sindromul ochiului uscat

Ochiul uscat, boala omului modern. Recomandările medicului oftalmolog pentru a nu dezvolta sindromul ochiului uscat

Clinica de oftalmologie Clario lansează primul episod dintr-o serie de webinarii dedicate pacienților – „Sindromul ochiului uscat”. Acesta va fi disponibil gratuit pe pagina de Facebook a clinicii, precum și pe site. În completarea webinarului, Clario lansează și primul eBook destinat sănătății ochilor, cu același subiect, în parteneriat cu biblioteca Bookster. „Ochiul uscat, boala omului modern” va putea fi descărcat de pe site-ul clinicii și accesat în Bookster.

  • 27.1% în Asia, 16.4% în Europa, 14.2% în Africa, 12.8% în America de Sud și 7.4% în America de Nord – prevalență Sindromul ochiului uscat, conform celor mai recente studii;
  • Femeile sunt mai afectate decât bărbații și diagnosticate la vârste mai tinere, potrivit studiilor;
  • Cei mai mulți pacienți tineri cu sindromul ochiului uscat se află în Asia și au sub 21 de ani

„Avem aceste discuții legate de sănătatea ochilor și calitatea vieții în fiecare zi, în cabinet, cu pacienții noștri. De altfel, unul dintre motivele pentru care am ales să extindem timpul acordat unei consultații oftalmologice la 30 de minute este pentru a putea să răspundem la toate întrebările și a avea, la rândul nostru, un istoric medical cât mai complet. Ne-am gândit că ar ajuta să avem astfel de discuții cu cei preocupați de sănătatea oculară și în afara cabinetului. Așa s-a născut primul episod dintr-un proiect menit să aducă mai multă claritate în tot ceea ce înseamnă oftalmologie, afecțiuni ale ochilor și, mai ales, soluții terapeutice și prevenție eficientă. Ne-am propus să explicăm pe înțelesul tuturor care sunt cele mai frecvente afecțiuni oculare ale românilor și cum ar trebui tratate. Am început cu sindromul ochiului uscat pentru că este o boală modernă cu o incidență în creștere și la noi în țară, mai ales în ultimul an, din pricina timpului mai lung petrecut în online – munca de acasă, școala virtuală, interacțiunile cu prietenii prin apeluri video”, Dr. Monica Apostolescu, medic oftalmolog și fondator clinica Clario.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce este sindromul ochiului uscat?

Sindromul ochiului uscat, în forma declanșată mai ales de abuzul de ecrane, este o boală a omului modern, populară din anii ”70, când a început să fie studiată în profunzime mucina, mucoasa care acoperă partea din față a ochiului. Medicii și cercetătorii au descoperit că această mucoasă este afectată la ochii expuși mai des la ecrane. Dacă în America de Nord prevalența acestei afecțiuni nu depășește încă 8%, în Asia, unde abuzul de tehnologie este recunoscut, s-a raportat o prevalență de 27.1% sau chiar 33%, în ambele cazuri cei mai afectați fiind cei cu varsta sub 21 de ani.

Europa ocupă locul 2 în aceste statistici cu o prevalență de 16.4%, în creștere. Chiar dacă România nu are date statistici cu privire la sindromul ochiului uscat, studiile arată că românii petrec, în medie, peste șapte ore în fiecare zi uitându-se la un ecran. Iar în ultima perioadă sunt chiar mai mult de șapte ore, din cauza pandemiei care ne-a obligat să ne reorganizăm viețile în online.

O utilizare intensivă a tehnologiilor moderne aduce cu sine o serie de modificări ale comportamentelor.  Timpul petrecut în fața ecranelor a modificat, de exemplu, frecvența de clipire.

„Cercetătorii de la Universitatea din Iowa, SUA, au descoperit că în timp ce ne folosim telefoanele sau laptop-urile tindem să clipim chiar și cu 66% mai puțin decât am face-o în mod obișnuit. Acest lucru face ca lacrimile care mențin ochii hidratați să se evapore mai repede și astfel să apară sindromul ochiului uscat care se manifestă prin senzația de usturime, arsură sau zgârieturi în ochi, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, roșeață a ochilor, chiar dureri de cap”, Dr. Monica Apostolescu, medic oftalmolog și fondator clinica Clario.

Recomandările medicului oftalmolog pentru a nu dezvolta sindromul ochiului uscat:

  • Amintește-ți să clipești. Perioadele lungi de concentrare în fața unui ecran reduc semnificativ frecvența cu care clipim. Un mic truc pe care îl putem folosi dacă petrecem mult timp în fața unui computer este acela de a lipi un bilețel cu un mesaj care să ne aducă aminte să clipim.
  • Regula 20-20-20. Pentru a relaxa ochii și a asigura umezirea suprafeței acestora este recomandat ca la fiecare 20 de minute să privim timp de 20 de secundă un obiect aflat la 20 de picioare (măsura americană) sau șase metri distanță.
  • Fă pauză de privit. Este recomandat ca la fiecare oră pe care o petrecem în fața unui ecran să închidem ochii pentru câteva minute. În acest fel au ocazia să se umezească și să se odihnească în urma efortului depus.
  • Ridică-te și mergi. Fă asta timp de 5-10 minute în fiecare oră. Acest exercițiu este util pentru întreg corpul, iar în ceea ce privește ochii oferă posibilitatea de a lua o pauză de la efortul pe care îl presupune concentrarea la un ecran.
  • Ai grijă ce mănânci. Este indicată consumarea alimentelor care aduc un aport de grăsimi bune (pește oceanic, nuci, morcovi sau broccoli) și de vitamina A (lapte de vacă, ouă sau legume de culoare verde) vitamina E (porumb, ulei de măsline sau carnea de vită) și Omega-3 (pește, fructe de mare, ulei de soia, spanac sau mazăre).
  • Evită curenții de aer puternici. Vânturile, aerul condiționat și ventilatoarele au pot usca suprafața ochiului sau o pot irita prin purtarea particulelor iritante. Din această cauză este necesară luarea unor măsuri de protecție: evitarea surselor de aer sau folosirea ochelarilor.
  • Controlează umiditatea aerului. Acolo unde este posibil, este indicat, pentru sănătatea ochilor, să păstrăm o umiditate de 40-60% a aerului.

Clinica Clario s-a lansat în anul 2015. Din 2020, clinica dispune de patru cabinete de consultații, două de investigații, un bloc operator și un showroom generos de optică medicală, alături de o sală de operații dotată cu cele mai performante lasere de chirurgie refractivă la nivel mondial, precum și cu aparatură de ultimă generație pentru chirurgia cataractei.

TAGS:

«

Next post:

Ce este indicat să facem ca să prevenim leziunile de menisc și de ligamente instalate la nivelul genunchilor? »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *