Cauta...
TOP
Medicină naturistă

Polenul, comoara din stup, antibioticul naturii. Top beneficii uimitoare pentru sănătate, susținute științific

Polenul, comoara din stup, antibioticul naturii. Top beneficii uimitoare pentru sănătate, susținute științific

Polenul este un amestec de nectar, enzime, polen de flori, miere, ceară și secreții ale albinelor. Albinele lucrătoare colectează polenul din plante și-l transportă în stup, unde este depozitat și utilizat ca hrană pentru albine.

Irina Lungu

Polenul nu trebuie confundat cu alte produse apicole precum mierea, lăptișorul de matcă sau fagurele. Aceste produse pot să nu conțină polen sau pot conține alte substanțe.

Polenul însă și-a câștigat o reputație binemeritată, întrucât abundă în nutrienți, amino acizi, vitamine, lipide și peste alte 250 de substanțe.

În Germania, Ministerul Sănătății a recunoscut polenul drept medicament. Multe studii au cercetat beneficiile polenului, iar concluziile sunt promițătoare.

Polenul – beneficii și recomandări de consum

Iată principalele beneficii ale polenului, susținute științific

1.Conținut nutrițional impresionant, cu peste 250 de substanțe active

Structura sa este incredibilă. Conține peste 250 de substanțe biologic active, inclusiv proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.

Granulele de polen conțin aproximativ 40% carbohidrați, 35% proteină, 4-10% apă, 5% grăsimi și 5-15% alte substanțe. Aici se încadrează vitamine, minerale, antibiotice și antioxidanți.

Conținutul nutrițional al polenului depinde de plantele și de sezonul în care a fost colectat.

Studiile arată că polenul colectat din pini are cca 7% proteină, în timp ce polenul colectat din smochin conține aproape 35% proteină.

Mai mult, polenul colectat primăvara este considerabil diferit de cel de vară.

2.Abundă în antioxidanți, protejează de radicalii liberi, poate fi folosit  împotriva bolilor cronice

Polenul conține numeroși antioxidanți, printre care flavonoizi, carotenoizi, quercitină, kaempferol, glutation (unul dintre cei mai puternici și predominați antioxidanți intracelulari ai organismului, este o polipetidă bioactivă cu funcție de coenzimă, prezentă în aproape toate celulele organismului uman.

Antioxidanții apără corpul de radicalii liberi, care atacă organismul ducând la boli cronice, cancer sau diabet de tip 2.

3.Poate exclude factori importanți de risc pentru inimă, cum ar fi hipertensiunea și colesterolul rău ridicat

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în lume. Colesterolul și hipertensiunea sunt factorii de risc principali, iar polenul, în mod interesant, poate scădea valorile acestor factori de risc, normalizându-le.

Studii efectuate pe animale au dovedit că polenul scade LDL-ul, așa numitul colesterol rău. Persoanele cu deficiențe de văz din cauza arterelor înfundate care au luat polen și-au scăzut nivelul de colesterol și le-a crescut acuitatea vizuală.

4.Este foarte benefic pentru ficat

Susține funcțiile ficatului și îl protejează de substanțele toxice

Ficatul uman este un organ vital care metabolizează și elimină toxinele din sânge. Studii efectuate pe animale au descoperit că polenul ajută ficatul să își exercite funcțiile, îi sporește capacitatea detoxifiantă.

La animalele mai în vârstă, polenul de albine a intensificat apărarea hepatică și a eliminat toxinele și ureea din sânge.

Alte studii pe animale au arătat că antioxidanții din polen apără ficatul chiar de substanțe toxice, inclusiv la supradozele de droguri.

Din păcate, nu s-au efectuat suficiente studii pe oameni pentru a proba eficacitatea polenului la nivelul ficatului uman.

Alte beneficii ale consumului de polen sunt: are proprietăți puternice antiinflamatorii, ne poate ajuta să nu ne îmbolnăvim, accelerând imunitatea, distruge bacteriile din organism, a fost demonstrat că reduce intensitatea alergiilor, polenul are puternice proprietăți antibacteriene. S-a dovedit eficient împotriva unor bacterii foarte periculoase ca E.coli, Salmonella sau pseudomonas aeruginosa, bacterie Gram-negativă, patogen rezistent la terapie.

Polenul ajută la vindecarea rănilor și previne infecțiile folosit și extern, în diverse creme și balsamuri.

Polenul se poate consuma în două moduri: crud sau uscat. În varianta crudă este cel mai eficient, însă este esențial modul de păstrare. Polenul crud se ține la congelator.

Asta înseamnă că se păstrează un aliment “viu”, cu o componentă de lactofermenți. Aceștia sunt foarte benefici în regenerarea florei intestinale. Pe lângă lactofermenți, în polenul crud găsim și enzime esențiale pentru o bună funcționare a organismului nostru, plus bacterii benefice și antioxidanți cu rol de eliminare a radicalilor liberi.

Polenul crud este un probiotic vegetal

Știți cum, de exemplu, atunci când urmați un tratament pe baza de antibiotice, vi se recomandă și probiotice? Dată viitoare, ați putea alege ceva 100% natural, ca polenul crud. Consumul său crud este considerat cel mai bun probiotic vegetal. Joacă un rol eficient în reglarea digestiei, ameliorand inflamația colonului. În același timp, consumul de polen crud ajută și în refacerea florei intestinale.

Varianta comodă de consum al polenului este cea uscată, însă trebuie să ai în minte că proprietățile se diminuează prin acest proces de încălzire, își pierde majoritatea substanțelor active.

Varianta crudă se poate consumă și dimineața, pe stomacul gol. O linguriță este suficient.

În varianta uscată, se adaugă în alimente, băuturi, terciuri, miere sau unt de arahide. Există și varianta pastilelor masticabile, probabil cea mai comodă metodă de administrare a antioxidantului acestuia minune.

TAGS:

«

Next post:

Dr. Mihaela Leventer despre afecțiunile pielii și COVID-19: adevărul despre cum ne afectează masca, sunt iritațiile simptome ale infecției cu SARS-CoV-2? »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *