Cauta...
TOP
Stiri

Stenoza lombară, cea mai frecventă afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale

Stenoza lombară, cea mai frecventă afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale

Stenoza lombară este, alături de hernia de disc lombară, cea mai frecventă afecțiune degenerativă a coloanei vertebrale. Aceasta afectează cu precădere persoanele cu vârsta de peste 50 – 55 de ani.

Spre deosebire de tineri, care fac hernie de disc pură (vera), stenoza lombară reprezintă o expulzie de material discal într-un canal vertebral lombar cu diametrele păstrate, iar la persoanele vârstnice poate să apară într-un canal vertebral lombar deja stenozat.

Despre această boală, care afectează din ce în ce mai multe persoane, ne spune mai multe Dan Benția, medic neurochirurg.

Ce reprezintă stenoza de canal lombar?

Reprezintă scăderea diametrelor canalului vertebral lombar, mai precis a locașului măduvei și a nervilor spinali. În funcție de localizare, stenoza poate să fie predominant centrală, paramediană sau laterală, poate să apară la orice nivel lombar, predominant la ultimele două nivele lombare, L-4, L-5 și S-1.

Stenoza lombară are o evoluție îndelungată, în mai mulți ani, până când devine simptomatică, iar pacientul este nevoit să apeleze la ajutorul medicului neurochirurg.

De ce? Pentru că aceste modificări degenerative evoluează lent, în ani de zile.  Stenoza devine simptomatică atunci când este deja critică sau severă, căci atunci abia se reduc diametrele considerabil.

Semnele clinice ale stenozei de canal lombar:

  • Durerea de spate
  • Șchiopătare în timpul mersului

În fazele finale, se adaugă pareza piciorului. Când este bilaterală, poate produce sindrom de coadă de cal, ajungându-se în faze finale la tulburări ale sfincterelor pentru urinare și materii fecale.

Odată cu apariția stenozei, șchiopătarea se manifestă treptat, pacientul simțind disconfortul la mers treptat. Și se ajunge până în punctul în care nu se mai poate da jos din pat.

Majoritatea pacienților din Romania se prezintă la neurochirurg abia în fazele înaintate ale bolii, când abia mai pot păși.

Diagnosticul se pune în urma consultului de specialitate și al unui RMN, cel mai concludent instrument de diagnostic. Se apelează și la computerul tomograf, pentru o mai bună vizualizare a ligamentelor calcifiate și la electromiografie (EMG), pentru membrele inferioare, unde se vede afectarea nervoasă.

Șchiopătarea va afecta cu precădere persoanele care au deja arterele obstrucționate, din cauza fumatului, a obezității, a diabetului sau a hipertensiunii.

Pacientul este îndrumat, în cazul în care se impune o intervenție chirurgicală. Invariabil, stenoza lombară se corectează chirurgical.

Obiectivele operației sunt următoarele:

  • Decompresia canalului vertebral lombar
  • Recalibrarea canalului lombar
  • Decompresia nervilor la nivelul stenozei
  • Înlăturarea herniei de disc, după caz

Aceste obiective sunt îndeplinite prin tehnici minim invazive și microchirurgicale, mai precis toate aceste proceduri se desfășoară sub microscopul operator, cu incizii mici în piele și cu durată scăzută a intervenției chirurgicale ( în jur de o oră pe nivel), cu mobilizarea rapidă a pacientului după operație, la 4-5 ore post-operator, cu durata  spitalizării redusă (1-2 zile) și un prognostic foarte bun post-operator (majoritatea pacienților, dacă nu fac eforturi foarte mari la serviciu, se pot întoarce după 3 săptămani).

Majoritatea pacienților nu are nevoie de tratament post-operator fizio-chineto-terapeutic, cu excepția pacienților care se prezintă la medic cu sindrom de coadă de cal (stadiu foarte avansat).

Operația de stenoză de canal lombar efectuată în clinica noastră este foarte frecventă, se fac 2-3 operații pe zi de acest tip, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu și lung datorită inovațiilor apărute.

TAGS:

«

Next post:

Cum se simte deficitul de magneziu? Medicul Adina Alberts explică cât e de grav și ce e de făcut »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *