Cauta...
TOP
Sanatate

Cum îți dai seama că ai pete dentare și nu carii? Care e diferența și cum le tratăm

Cum îți dai seama că ai pete dentare și nu carii? Care e diferența și cum le tratăm

Atunci când ne spălăm pe dinți, putem observa apariția unor puncte negre sau pete pe dinți. Deși aceste semne pot indica prezența unei carii, ele nu sunt întotdeauna motiv de alarmă. Pot fi doar pete dentare ce au diferite cauze și nu sunt astfel legate de un proces carios. Este important, însă, să știm cum să le deosebim și să luăm măsurile adecvate pentru tratament. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne oferă explicații detaliate despre aceste diferențe și cum să le gestionăm corect.

Cum îți dai seama dacă ai pete dentare și nu carii?

“Adesea, după ce ne periem dinții, ne uităm în oglindă pentru a ne asigura că zâmbetul nostru arată impecabil. Totuși, când observăm un punct negru pe un dinte, primul gând care ne vine în minte este că avem o carie. Sunt situații, însă, când avem de a face doar cu pete dentare.  Ele pot fi cauzate de consumul anumitor alimente sau băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau vinul roșu, dar și de obiceiuri precum fumatul. Colorațiile nicotinice la marii fumători sau cele alimentare, date de suplimente sau medicamente precum fierul, pot cauza pete pe dinți”, explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Diferența dintre pete dentare și carii

Cariile sunt, în esență, zone de smalț deteriorat, cauzate de acțiunea bacteriilor care produc acizi din zaharuri. Acești acizi atacă smalțul și, în timp, pot duce la apariția unor cavități vizibile. Petele dentare, pe de altă parte, pot fi superficiale și nu implică neapărat o deteriorare a structurii dintelui.

“Demineralizările dentare, adică smalțul subțiat care se exfoliază, pot apărea sub forma unor pete albe. Aceste pete sunt inițial inofensive, dar pot evolua spre carii dacă igiena orală nu este corespunzătoare”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.
De asemenea, petele tetraciclinice, cauzate de administrarea de tetraciclină în timpul sarcinii, pot afecta aspectul estetic al dinților fără a implica o problemă de sănătate dentară.

Cum tratăm petele dentare

“Tratamentul diferă semnificativ în funcție de cauza și natura petelor. Pentru petele dentare superficiale, o igienă orală riguroasă, care include periajul corect și utilizarea mijloacelor auxiliare de igienă orală, poate fi suficientă. În cazul petelor cauzate de fumat sau de anumite alimente, procedurile de curățare profesională, precum detartrajul și periajul profesional, pot readuce strălucirea dinților. Este important să mergem la stomatolog și să evaluăm corect fiecare caz în parte pentru a stabili cea mai bună abordare de tratament”, spune Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Cum tratăm cariile

În cazul cariilor, tratamentul este esențial pentru a opri avansarea procesului carios.
“Atunci când avem pete care indică o carie, este bine să ne adresăm medicului cât mai repede pentru a evita avansarea procesului carios. Tratamentul cariilor implică îndepărtarea părții deteriorate a dintelui și restaurarea acestuia cu ajutorul unui material de umplutură, precum compozitul sau încrustații din ceramică presată ori zirconiu atunci când volumul dentar lipsă este mare”, subliniază medicul stomatolog Sorina Stroe.

Concluzie

Este esențial să știm cum să diferențiem petele dentare de carii pentru a lua măsurile corecte și la timp. Deși nu toate petele pe dinți sunt semne de carii, o evaluare profesională este întotdeauna recomandată pentru a stabili diagnosticul corect și tratamentul adecvat.
“Consultați-vă medicul stomatolog pentru orice îngrijorare legată de sănătatea dentară și asigurați-vă că mențineți o igienă orală corespunzătoare pentru a preveni problemele dentare”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

TAGS:

«

Next post:

Dr. Alexandra Coman, ritual fabulos într-o zi magică. Ce poți face azi pentru a beneficia de energia Lunii Pline »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *