Cauta...
TOP
Stil de viață

De ce nu se operează hernia de disc? Dovezi științifice de ultimă oră

De ce nu se operează hernia de disc? Dovezi științifice de ultimă oră

Atunci când află că au hernie de disc, majoritatea oamenilor se gândește la intervenții complicate, care rezolvă problema pe viață. Iată însă dovezile științifice de ultimă oră!

Conform multiplelor studii realizate de cercetători[1] ce și-au dedicat cariera înțelegând aspecte legate de degenerarea coloanei vertebrale, aceștia au ajuns la următoarea concluzie : hernia de disc este un fenomen fiziologic și în niciun caz nu trebuie să sperie.

În plus studiul realizat de ei a arată că un număr extrem de mare de oameni prezintă deja hernie de disc, însă aceasta nu este activă simptomatică cum o numesc medicii.

Conform acestui studiu [2] ce a avut 3110  subiecți asimptomatici evaluați prin RMN cifrele sunt următoarele :

30% din cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani prezintă hernii de disc,

40% din cei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani prezintă hernii de disc,

50% din cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani prezintă hernii de disc,

60% din cei cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani prezintă hernii de disc,

69% din cei cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani prezintă hernii de disc,

77% din cei cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani prezintă hernii de disc.

Altfel spus henia de disc este o deteriorare ce nu trebuie să ne sperie și în nici un caz să trimită cu gândul la operație. Această ultimă afirmație vine de la AANS, Asociația Neurochirurgilor din SUA care afirmă : ”90% din herniile de disc nu au indicație chirurgicală[3] ”

Ceea ce este de făcut indiferent că avem o hernie de disc activă, simptomatică sau asimptomatică, tot conform AANS este să recurgem la un tratament bazat pe exerciții fizice medicale oferite de disciplina medicală numită Fizioterapie.

”Tratamentul de bază în păstrarea sub control a herniilor de disc și chiar a remisiei acestora este bazat pe reechilibrare musculară” spune expertul în fizioterapie Alexandru Ilie.

Alexandru Ilie este Co-fondatorul primei platforme de fizioterapie asistată online din România, RestartiX. Aceasta oferă oamenilor accesul la programe dedicate afecțiunilor discale cum este hernie de disc, însă fără să mai fie nevoie să te deplasezi într-o locație.

Lansată în pandemie platforma a ajutat deja peste 10.000 de români de peste tot din lume să combată efectele produse de hernia de disc, să renunțe la medicamentele de care erau dependenți și să uite realmente de aceaste afecțiuni.

Conform studiului publicat în [4]Journal of Sport and Kinetic Movement nr. 36/Vol II 2020  programele disponibile în premieră în România au dovedit că pot avea un puternic impact în creșterea calității vieții tuturor celor ce sufereau de dureri de spate, 95% din aceștia reducând la jumătate durerea lombară exclusiv prin kinetoterapie online.

RestartiX oferă oamenilor acces la specialiști și programe dedicate afecțiunilor sistemului musculo scheletal fără să mai piardă timpul în trafic, să reducă riscul de infectare cu SARS-CoV-2 la ZERO și nu în ultimul rând la costuri accesibile aproape oricărui român, realizând programe dedicate coloanei vertebrale din confortul propriei case.

Acest sistem de telemedicină oferă oamenilor posibilitatea de a-și cultiva o igienă a coloanei vertebrale corectă, bazată pe  minim 4 ședințe de fizioterapie online/săptămână cu câte 30-40 de minute fiecare.

”În concluzie, hernia de disc nu trebuie să mai fie o sursă de frică în viața noastră. Această afecțiune poate fi gestionată foarte eficient prin tratament bazat pe mișcare medicală realizată în mod constant, iar intervenția chirurgicală trebuie să fie pentru fiecare dintre noi ultimul gând pe care îl avem față de acest diagnostic”, afirmă fizioterapeutul Alexandru Ilie.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464797/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464797/

[3] https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc

[4] http://www.jskm.ro/images/pdfs/36volII/THE-EFFICIENCY-OF-THERAPEUTIC-PHYSICAL-EXERCISE-APPLIED-ONLINE-IN-COMBATING-CHRONIC-PAIN-LUMBAR-SPINE.pdf

TAGS:

«

Next post:

Informații utile pentru pacienții cu cancer pulmonar, de vezică urinară sau de sân. Platforma unde găsesc răspunsuri validate medical, animații și materiale video »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *