Cauta...
TOP
Stil de viață

Efectele îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman și a altor organe. Afectarea post-COVID semnalată de neurochirurg

Efectele îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman și a altor organe. Afectarea post-COVID semnalată de neurochirurg

Care sunt efectele post-COVID la nivelul sistemului nervos și cum afectează virusul SARS-CoV-2 organele în corp. Iată explicațiile medicului neurochirurg Dan Benția.

Neurochirurgii sunt îngrijorați și îi atenționează pe pacienți. Deși virusul SARS-CoV-2 afectează în primul rând plămânii și aparatul respirator, de fapt, este o infecție a întregului organism.

Astfel, multe organe sunt puternic afectate în momentul infectării cu acest virus, începând cu pielea, tubul digestiv, ficatul, rinichii, inima, sistemul nervos, vasele de sânge, declară medicul neurochirurg Dan Benția.

Dacă ne referim cu precădere la sistemul nervos central, virusul poate da afectarea nervilor olfactivi, provocând una dintre cele mai frecvente afecțiuni: pierderea mirosului și a gustului.

Medicul neurochirurg Dan Benția detaliază: ”O altă problemă pe care în calitate de medic neurochirurg am observat-o la pacienții care au suferit de COVID este apariția encefalitei (inflamația creierului), meningitei, afectarea trunchiului cerebral, acest lucru s-a întamplat în formele grave deoarece este legat de funcțiile respiratorii etc.

În cazul afectărilor post-Covid de la nivelul sistemului nervos formele pot fi ușoare, medii, severe sau extrem de severe. În formele extrem de severe, bolnavii ajung intubați în secțiile de ATI. Îngrijorător este faptul că 90% din aceste forme sunt mortale. De la apariția acestui virus în România, am observat că nenumărați pacienți infectați si tratați de COVID au ajuns în secțiile de neurochirurgie cu dureri cronice de cap, tulburări psihiatrice, dureri cervicale si lombare necesitând tratamente prelungite. La mulți dintre acești pacienți simptomele preexistente de hernii cervicale sau lombare au fost exacerbate, generând crize de nesuportat. Mulți dintre aceștia au fost diagnosticați cu inflamarea nervilor periferici, cel mai bun exemplu fiind nevralgia Arnold, nevralgia primului nerv cervical, care merge în tegumentul regiunii cefei necesitând infiltrații la acest nivel.

În formele ușoare, durata de recuperare este de 3 săptămani, în formele medii sau severe aceasta se poate întinde  chiar pe mai multe luni și se manifestă cu stare de astenie prelungită, tulburări de comportament, irascibilitate, scăderea capacității de memorare și atenție. 70% dintre pacienții  care au fost infectați cu COVID-19 se pare că vor suferi de incapacitatea de a gândi clar, acesta este simptomul neurologic cel mai frecvent. Multe din efectele acestui virus fiind în studiu la această dată.

Un studiu la care au participat peste 84.000 de persoane, realizat de către un medic de la Imperial College London, a constatat efecte îngrijorătoare ale coronavirusului asupra creierului uman.  În cele mai grave cazuri se observă un declin mediu al performanţelor generale pe o perioadă de 10 ani, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 70 de ani.

Urmărind dinamica acestei boli pe pacienții care s-au prezentat la consult, trebuie să recunosc că cea mai buna atitudine în fața acesteia este profilaxia, explică dr. Dan Benția. ”Recomand, de asemenea, vaccinul anti-COVID, măsurile de igienă cunoscute și distanțarea socială”, conchide neurochirurgul.

TAGS:

«

Next post:

Dr. Mihaela Leventer: afecțiunile dermatologice în care vaccinarea Covid-19 este contraindicată »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *