Cauta...
TOP
Stil de viață

Fără mâini și picioare rupte sau glezne luxate, vara asta. Sfaturi de bună practică direct de la ortoped

Fără mâini și picioare rupte sau glezne luxate, vara asta. Sfaturi de bună practică direct de la ortoped

Ferește-te de accidentele care pot fi provocate de practicarea sporturilor de vară! Reguli de bună practică venite din partea specialistului Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Vara este, prin excelență, sezonul mersului cu rolele, al plimbatului cu bicicleta sau trotineta. Deși vedem că sunt practicate cu generozitate de toate grupele de vârstă, nu putem, însă, să nu ne gândim că există și o sumedenie de pericole care vin la pachet cu acest gen de sporturi. În primă instanță, sfatul ortopedului este unul cât se poate de clar:

„Mișcarea în aer liber este benefică, este de dorit și recomandat a fi făcută de orice persoană, indiferent de vârstă, stare de sănătate, statut social. Unde trebuie avută o grijă deosebită este acolo unde pot interveni pericole care să afecteze starea de sănătate a pacientului. Recunosc că intră în cabinetul meu un procent important de pacienți, de toate vârstele, care, într-un moment de neatenție, grabă, poate și teribilism pe alocuri, se confruntă cu fracturi, luxații, entorse. Sigur, există situații în care acestea se rezolvă cu un protocol de tratament simplu, dar și situații în care se poate ajunge la intervenții chirurgicale, urmate apoi de recuperare medicală prin kinetoterapie și fizioterapie!”, explică medicul ortoped.

Ce trebuie să facem pentru a evita accidentările

Cheia este la echipamentul de protecție, în primul și în primul rând. „De fiecare dată când vă cumpărați un nou device potrivit sporturilor de vară, nu uitați să achiziționați și echipamentul de protecție potrivit ca și măsuri. Să știți că vă poate păzi serios de fracturi cu adevărat importante ca și dimensiune.”, explică dr. Tarek Nazer.

În plus, atunci când mergeți cu bicicleta aveți mare grijă ca șaua și ghidonul să fie ajustate astfel încât poziția corpului să fie una optimă.

“Trebuie să știm să ajustăm și bicicletă și șaua în așa fel încât să nu forțăm articulațiile și să provocăm dureri și inflamații ale tendoanelor. Ar trebui să fie în așa fel încât să putem să facem flexia foarte ușor, undeva la 90 de grade până la 100 de grade, atât, să nu fie flexia mult mai mare decât 100 de grade, pentru că automat suprasolicităm articulația. Îm cazul în care avem șaua prea jos, trebuie să o ridicăm un pic. Să nu fie prea înaltă și să fie piciorul în extensie.”, spune medicul ortoped.

„La fel și în cazul ghidonului, acesta trebuie să fie potrivit astfel încât mâinile să stea puțin flexate, iar pieptul să nu fie foarte în față. Spatele, pe de altă parte, trebuie să fie cât mai drept și, dacă ne înclinăm în față, trebuie să menținem poziția corectă a coloanei. Nu încercăm să ne înclinăm din umeri, ci pur și simplu ne înclinăm din bazin cu toată coloana în față.”, adaugă medicul ortoped.

Din categoria sporturilor de vară, face parte și mersul cu rolele. Aici, lucrurile nu stau cu mult diferit. „În cazul mersului cu rolele, cel mai frecvent, sunt afectate articulațiile gleznelor, apar des entorsele la nivelul acestora. Ghetele nu trebuie să fie prea largi, dar nici foarte strânse, astfel încât să lase sângele să circule.”, a mai spus dr. Tarek Nazer.

Pe de altă parte, durata reprizei de sport este foarte importantă. „Dacă persoana nu este pregătită pentru un asemenea efort, trebuie să o ia treptat, adică să înceapă doar cu 10 minute sau 15 minute de plimbarea cu bicicleta în prima zi, să crească, apoi, cu câte un minut pe zi. Nu este indicat să mergem dintr-o dată un tur în jurul parcului, tradus în minute, pot fi 60 – 120 de minute dintr-o dată. Pentru un începător este mult.”, conchide dr. Tarek Nazer.

TAGS:

«

Next post:

Masajul cu bambus la 4 mâini te scapă de celulită! Este și cea mai puternică metodă de sculptare a corpului »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *