Hernia de disc cervicală reprezintă a doua patologie spinală chirurgicală după hernia de disc lombară, procentul fiind însă de 1 la 10 față de hernia de disc lombară. Primele modificari la nivelul discurilor se produc la vârsta de 4-5 ani și continuă pe tot parcursul vieții.
Îmbătrânirea discului și degenerarea lui sunt o constantă a vieții noastre, dovadă a trecerii anilor, de aceeea modificarea și degenerarea discurilor nu constituie un aspect patologic.
Cu toții știm că debutul pandemiei a adus de la sine și o serie de schimbări majore în comportamentul oamenilor. Astfel, munca s-a mutat acasa, durata orelor de program s-a mărit, accesul la mișcare in aer liber și sport aproape că lipsește. Dacă analizezi impactul asupra coloanei vertebrale a acestor acțiuni sau inacțiuni vom conștientiza că această pandemie face ravagii în rândul celor care nu au grija la postura lor, suprasolicita coloana vertebrala stând în poziția șezut foarte multe ore, iar cel mai grav nu își fac timp pentru sport și relaxare. Mai multe despre aceste probleme, ne dezvăluie Dan Benția, medic neurochirurg.
CAUZELE APARIȚIEI HERNIEI DE DISC CERVICALE
- Modificari ale structurii proteinelor din tesutul discal date de alimentatia nepotrivită, sau modificări genetice la nivelul proteinelor
- Degenerarea țesutului discal odată cu înaintarea în vârstă
- Sedentarismul
- Obezitatea
- Efortul fizic supramaximal, ridicarea de greutăti foarte mari la sala la persoane neantrenate
- Traumatismele coloanei cervicale – în aceste categorii se încadrează herniile de disc cervicale posttraumatice: accidente rutiere, căderi de la alt nivel, accidente sportive, etc ;
- Mecanismul predilect traumatic fiind flexia-extensia exagerata a coloanei cervicale
- Diabetul zaharat
- Fumatul
- Boli reumatologice
- Boli genetice.
Simptome posibile :
- Dureri ale coloanei cervicale (în spatele gâtului)
- Iradierea durerii in brat, antebrat sau degete
- Senzații de amorteală sau furnicături în aceste teritorii
- Contractură musculară paravertebrală cervicală
- Imobilizarea gâtului în pozitie vicioasă
- Tulburari de dinamica sexuala
- Tulburarea controlului sfincterelor pentru urină și materii fecale
- Iradierea durerii la nivelul unui umăr sau a ambilor umeri
- Scăderea forței musculare la nivelul umarului, brațului, antebrațului, degetelor
- Scăderea forței musculare la nivelul picioarelor(paraplegie)
- Scăderea fortei musculare la nivelul mainilor si picioarelor (tetraplegie)
Investigația de predilecție este rezonanța magnetică nucleară (RMN) efectuată la nivelul coloanei cervicale care individualizează corect poziția vertebrele discurilor intervertebrale, a canalului spinal, a măduvei cervicale, a nervilor spinali și a elementelor osoase posterioare vertebrale.
Indicația chirurgicală se pune în următoarele conditii :
-dureri netratabile la nivelul gatului și membrelor superioare( cervicobrahialgie, de peste 3 luni, cu lipsa răspunsului la tratamentul medical și repaus ;
-apariția unei pareze la nivelul unui membru superior datorată apăsarii unui nerv spinal ;
-dezvoltarea paraplegiei, respectiv tetraplegiei ;
-tulburarile sfincteriene și disfuncții sexuale, etc
TRATAMENTUL HERNIEI DE DISC CERVICALE
- Repaus fizic
- Tratament medical, medicatia antiinflamatoare nesteriodiana si steroidiana, antialgice(medicatie impotriva durerilor), medicatie decontracturanta musculara, medicamente trofice pentru nervi, etc
- Tratament de recuperare fizico-kineto –terapeutic
- Imobilizarea coloanei cervicale in guler cervical, tip Philadelphia
- Tratamentul chirurgical al herniei de disc
PERIOADA DE INTERNARE
1-2 zile postoperator, pacientul se recuperează rapid, el putând sa se deplaseze și să efectueze activități autonome la câteva ore postoperator.
Prognosticul recuperator este bun postoperator, majoritatea pacientilor se va întoarce la serviciu, deci se vor reinsera profesional la 2-3 săptămâni, cu următoarele mențiuni : vor evita eforturile fizice mari, statul in picioare(ortostatiune) prelungit, vor purta un guler moale timp de 1-2 luni. Excepție fac cazurile de sportivi de performanta sau meserii care implică eforturi fizice mari : schiori, alpiniști utilitari care se vor reinsera profesional la câteva luni. Pacienții vor efectua controale periodice clinice și imagistice, la o luna, 3 luni, 1 an unde va fi studiată evoluția implantului introdus la nivelul spațiului discal în cazul abordurilor cervicale anterioare.
CONCLUZII
Desi este o afecțiune sever dizabilitantă pentru pacienți, hernia de disc cervicală beneficiază, datorită evoluției tehnicilor microchirurgicale, de o rezolvare rapidă și eficientă, cu ameliorarea clară a simptomatologiei, scăderea necesarului medicamentelor postoperator și rapida reinserție socială și profesională a pacienților.
Leave a Comment