O combinație de medicamente inovatoare este acum disponibilă în România pentru tratamentul pacienților care suferă de forme avansate de cancer renal și urotelial.
Tratamentele sunt disponibile gratuit prin Programul Naţional de Oncologie și sunt dezvoltate de companiile Merck și Pfizer.
Numărul de decese cauzate de aceste tipuri de cancere este în creștere continuă, deși dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament recomandată, cancerul poate fi transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal, rapid, într-o boală cronică.
În prezent, pacienții se adresează medicului de familie care îi îndrumă spre medicul chirurg specialist sau ei se adresează direct specialistului. Chirurgul prezintă cazul echipei multidisciplinare care decide tratamentului.
„Evaluarea cazurilor în echipă multidisciplinară – chirurg, oncolog, urolog, anatomo-patolog, radioterapeut, genetician, radiolog, specialist în îngrijire paleativă – este obligatorie.” spune dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicală.
Pandemia de COVID-19 a fost o barieră în calea unei diagnosticări rapide. Accesul în spitale și clinici a fost dificil, programările pentru biopsie și intervenții chirurgicale s-au făcut cu întârzieri. Ce a funcționat bine în pandemie a fost accesul nerestricționat la evaluări imagistice prin utilizarea subprogramului MONITOR2.
„Alte dificultăți în obținerea rapidă a diagnosticului sunt: numărulul mic al centrelor care efectuează bronhoscopie, biopsie ghidată CT și biopsie ghidată ecografic; neefectuarea testelor histopatologice, imunohistochimice și moleculare în același centru. În plus, testările moleculare în prezent se fac pe baza voucherelor eliberate de industria farma. Cât privește screeningul, în România este funcțional doar programul de screening pentru cancerul de col uterin. Urmează să fie puse în aplicare programe de screening pentru cancerul mamar, colorectal și pulmonar. Registru de cancer complet, unitar, la nivel național nu avem momentan.” spune dr. Daniela Zob, medic primar Oncologie Medicală.
„Ne bucură accesul la noi tratamente, o șansă în plus pentru pacienții cu cancer renal și urotelial, dar în același timp ne gândim că finanțarea programului de oncologie este limitată și la fel de limitată este și finanțarea spitalelor unde noi ne tratăm. Decidenții ar trebui să regândească finanțarea sistemului de sănătate și a programelor de cancer, conform Planului Național de Control al Cancerului, care prevede testări genetice, biomarkeri susținuți de stat, acces la tratamente noi, inovatoare, care pot face diferența dintre viață și moarte.” spune Cezar Irimia, președinte FABC.
Despre cancerul renal
Pacientul cu cancer renal este, cel mai frecvent, bărbat de peste 40 ani.2,3
Factorii de risc pentru apariția cancerului renal sunt vârsta înaintată, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, insuficiența renală severă, boala chistică renală, dializa, transplantul, sindromul sclerozei tuberoase, istoricul familial (2-3% dintre cancerele de rinichi sunt ereditare).2
50% dintre cancerele de rinichi sunt detectate incidental, observând triada clasică: durere în spate / lateral, sânge în urină și evidențierea unui mase abdominale la palpare. Alte simptome2,3 sunt: pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate inexplicabilă, oboseala, febra inexplicabilă, anemia.
Date epidemiologice pentru România (conform Globocan 2020)1,2
- 510 dintre pacienții cu cancer de rinichi supraviețuiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului
- 750 pacienți sunt nou diagnosticați în fiecare an (reprezentând a șaptea cauză de cancer la bărbați)
- 066 decese sunt înregistrate în fiecare an.
Despre cancerul de vezică urinară
Cancerul de vezică urinară este de aproximativ cinci ori mai frecvent la bărbați decât la femei, iar 70% dintre cazuri se înregistrează la persoane de peste 65 de ani. 4
Fumatul este cel mai important factor de risc. Oprirea fumatului pentru mai mult de 4 ani poate reduce riscul apariției cancerului de vezică urinară. Alți factori de risc4 sunt înaintarea în vârstă (peste 65 ani), expunerea la locul de muncă la factori cancerigeni (coloranți anilinici, amine aromatice, arsenic), diabetul zaharat de tip II.
Simptomele cancerului de vezică urinară sunt probleme urinare, prezența sângelui în urină, durere și blocaje urinare.
Date epidemiologice pentru România (conform Globocan 2020)5
- 220 dintre pacienții cu cancer de vezică urinară supraviețuiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului
- 135 pacienți sunt nou diagnosticați în fiecare an (reprezentând a patra cauză de cancer la bărbați)
- 769 decese sunt înregistrate în fiecare an.
Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
A fost înființată în anul 2005 din necesitatea ca toți cei care luptă împotriva cancerului să devină o forță cu o voce puternică. FABC este interfața între organizațiile membre și instituțiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum și organizațiile europene şi internaționale similare. FABC reprezintă interesele a peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari. Mai multe detalii pe www.fabc.ro
Referințe:
- https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
- Escudier, C. Porta, M. Schmidinger et al Renal cell carcinoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up††Approved by the ESMO Guidelines Committee: September 2008, last update January 2019. This publication supersedes the previously published version—Ann Oncol 2016; 27 (Suppl 5): v58–v68., Annals of Oncology, Volume 30, Issue 5, 2019, Pages 706-720. https://doi.org/10.1093/annonc/mdz056
- https://www.webmd.com/cancer/understanding-kidney-cancer
- https://www.esmo.org/content/download/67390/1215719/1/ESMO-ACF-Cancerul-de-Vezica-Ghid-Pentru-Pacienti.pdf
- https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
Leave a Comment