Cauta...
TOP
Stil de viață

Ce este discopatia cervicală. Cauze, simptome și tratament

Ce este discopatia cervicală. Cauze, simptome și tratament

Discopatia cervicală descifrată de specialist. Uzura discurilor intervertebrale, articulațiilor și oaselor de la nivelul gatului poate provoca apariția discopatiei cervicale. Despre această afecțiune care în ultimii ani afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârsta de peste 45 de ani ne spune mai multe medicul neurochirurg, Dan Benția.

Discopatia cervicală este o afecțiune a coloanei vertebrale ce apare ca urmare a modificărilor survenite la nivelul discurilor intervertebrale din zona cervicală. Motivul pentru care această afecțiune a devenit din ce în ce mai răspândită în rândul unei categorii de persoane cu vârsta medie este dat de faptul că trăim o viață sedentară.

Astfel, din cauza supraponderabilității și a lipsei de mișcare, discurile intervertebrale suportă cu greu greutatea corpului, iar tensiunile repetate pot deteriora discurile vertebrale, provocând discopatie cervicală. Printre cauzele reale ale acestei boli se numără: obezitatea, munca fizică, traumatismele, dar și consumul de tutun!

Ce anume îl va determina pe un pacient să apeleze la consultul unui medic neurochirurg?

Inițial, când pacientul nu suferă de dureri foarte mari, alege să suporte durerea. Însă ea poate debuta și brusc, atunci când deteriorarea discurilor este însoțită de suprasolicitare sau de un traumatism. Ori treptat, când modificările degenerative se cronicizează.

Astfel, simptomele se agravează și afectează alte părți ale corpului. Durerile cresc în intensitate și pot determina durere și spate rigid, precum și artroză. În cazul acestei afecțiuni, cele mai des întâlnite simptome sunt: dureri în corp sau la nivelul coloanei, amorțeli la nivelul umerilor, al mâinilor și al brațelor.

Medicul neurochirurg poate indica o radiografie sau un RMN (rezonanță magnetică). CT( computer tomograf) sau electromiografia pentru a evalua funcțiile de la nivelul nervilor periferici și ale mușchilor afectați. După analizarea acestor documente și a istoricului medical al pacientului, medicul îi va da un tratament pentru discopatie cervicală, care diferă în funcție de gravitate.

Tratamentul discopatiei cervicale este, în primul rând, conservator. În cazul în care discopatia cervicală se află în stadiu incipient, medicul poate recomanda odihnă și stil de viață echilibrat, diferit de cel anterior debutului bolii, cu mâncare sănătoasă, hidratare, renunțarea la alcool și tutun.

Pasul 2 în acest tratament este legat de ținerea sub control a durerii cu medicamente sau injecții, după caz. Există și momente în care medicii apelează la terapii alternative reci/calde, exerciții fizice specializate, masaj sau stimulare electrică. Când neurochirurgul decide că lucrurile au degenerat, va recomanda operația, dar acest lucru se va întâmpla atunci când durerile persistă în urma tratamentului tradițional prescris, când se constată că nervul sau măduva spinării pot fi afectate, iar pacientul nu-și mai poate duce la îndeplinire planurile sale zilnice.

Există mai multe tipuri de tratament chirurgical în cazul discopatiei cervicale prin înlăturarea chirurgicală a nucleului pulpos afectat și înlocuirea cu un disc artificial ce amortizează vertebrele.

După operaţie, pacientul este supravegheat foarte atent. Alimentaţia şi hidratarea pe gură se reiau la cca 2 ore postoperator, iar mobilizarea se face la cca 3-4 ore. Pacientul operat de hernie de disc nu trebuie să stea la pat, din contră, este mobilizat activ şi în ziua următoare prin kinetoterapie.

Spitalizarea în mod normal este de o noapte, însă programul de exerciţii fizice va continua și acasă. Recuperarea după operaţie este activă, fiind încurajat mersul, urcatul și coborâtul scărilor.

TAGS:

«

Next post:

Cum se tratează formele ușoare de COVID nou. ”Circulă o variantă de boală virală cu simptomatologie atipică, fără febră, dar cu astenie...” »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *