Cauta...
TOP
Stiri

Ce sunt meningioamele cerebrale. Un cunoscut medic le-a descifrat, pe înțelesul tuturor

Ce sunt meningioamele cerebrale. Un cunoscut medic le-a descifrat, pe înțelesul tuturor

Despre unele dintre cele mai frecvente tumori primare cerebrale povestește astăzi Dan Benția, medic neurochirurg.

Mai exact, despre meningioamele cerebrale, care se află la concurență, ca frecvență, cu glioamele cerebrale și cu metastazele cerebrale (ce reprezintă tumori cerebrale secundare). Meningioamele provin din ploriferări celulare aberante cu origini în învelișul sistemului nervos central.  Ele pot apărea oriunde în sistemul nervos, atât în craniu, cât și la nivelul măduvei spinării.

În craniu pot avea multiple localizări pe convexitatea emisferelor cerebrale, pe convexitatea emisferelor cerebeloase, la nivelul bazei craniului, la nivelul coasei creierului, care separă emisferele cerebrale în canalul nervului optic, la intrarea în craniu a nervului acustico-vestibular, la joncțiunea dintre craniu și coloană cervicală etc.

În general, peste 90% din  meningioame sunt tumori eminamente benigne, dar prin creșterea lor exercită efect de compresie și de dislocare a creierului, producând modificări neurologice grave.

Pot fi, de asemenea, în restul de 10 % , tumori semi-maligne, sau franc-maligne (meningioame atipice).

Dacă meningioamele sunt localizate la suprafața creierului pentru mult timp, datorită creșterii lente a celor benigne rămân mulți ani fără simptome putând fi descoperite întâmplător la un examen CT sau RMN cerebral, făcut cu un alt motiv.

Dintre semnele și simptomele de debut multe pot fi nespecifice. Mai exact, durerea de cap (cefalee), amețeli, vertij, tulburări de mers și de echilibru, tulburări de vedere, tulburări de auz, tulburări psihice etc.

Semne și simptome datorate compresiei cerebrale

Printre acestea, se numără semipareza, pareza facială, tulburări de sensibilitate pe jumătate de corp.

Evoluția fără operație este gravă chiar și în formele benigne, meningiomul crescând, compresând creierul din ce în ce mai mult, iar în final vor apărea deficite neurolgice mari, gen paralizie pentru jumătate din corp, deteriorarea stării de conștiență până la comă și eventual deces.

Tumorile pot fi iritative pentru creier producând crize de epilepsie și pot fi inaugurale pentru această boală.

Diagnosticul se pune urmare a examenului RMN și CT cerebral cu substanță de contrast, poate fi utilă și electroencefalograma, dacă apar crize de epilepsie.

Medicul neurochirurg oferă tratamentul de specialitate. Tratamentul este strict chirurgical, dacă tumoarea depășește un anumit volum. Dacă tumoarea exercită compresie asupra creierului se decide intervenția chirurgicală de ablație a meningiomului cerebral.

Aceasta se efectuează microchirurgical cu bolete osoase mici centrate pe leziune, operația se desfășoară sub microscop operator și este ghidată de neuro-navigație craniană.

Post-operator, pacienții stau o zi la Reanimare, ulterior mergând în salon. Durata totală de internare în spital  este în medie de 4-5 zile, depinzând evident de localizarea și mărimea tumorii.

Majoritatea pacienților revin la serviciu după 3-4 săptămâni, având deci o reinserție profesională rapidă.

Sfatul meu este : odată ce o persoană este diagnosticată cu meningiom cerebral, să se prezinte urgent la neurochirurg pentru a fi luată rapid o decizie terapeutică favorabilă pacientului.

TAGS:

«

Next post:

6 lucruri pe care medicii și-ar dori ca toți părinții să le știe la început de an școlar »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *