Cauta...
TOP
Sanatate

Cum ne pregătim pentru o ecografie. Ce trebuie să facem înainte de această procedură

Cum ne pregătim pentru o ecografie. Ce trebuie să facem înainte de această procedură

Ecografie sau ultrasonografie. Metode imagistice de examinare ce utilizează drept vector al informației medicale, ultrasunetele reflectate în corpul omenesc. 

Este prima explorare imagistică indicată în sindromul dureros de hipocondru drept și de fosă iliacă dreaptă.

Este cea mai sensibilă și specifică metodă prin care identificăm leziuni de organe: ficat, pancreas, colecistul cu pietre (fierea), apendicele inflamat, chisturile ovariene, lichidul intraperitoneal începând cu o cantitate minimă.

Cea mai specifică și sensibilă ecografie abdominală totală este cea realizată a jeun adică pe nemâncate. Cum ne pregătim de ecografie ne-a explicat Dr. Marina Dumitraș, medic primar chirurg independent, competență de ultrasonografie, doctor în medicină, cu supraspecializare în flebologie și scleroterapie.

Pacienților le recomandăm să aibă o pregătire cu cel puțin 12 ore înainte de ecografie: să nu mănânce de seară (post alimentar de 12 ore), să aibă scaun chiar stimulat cu laxative, să administreze un adsorbant de gaze și să bea o cantitate de apă de cel puțin 70 ml- 1000 ml, să nu urineze înainte de această procedura.

În timpul acestei proceduri pacientul este rugat să tragă aer în piept și să-l dea afară după câteva secunde, de mai multe ori pentru a putea vizualiza organele intraabdominale (manevra Valsava).

În momentul în care doctorul ecografist nu poate vizualiza anumite organe, îi poate recomandă pacientului schimbarea poziției de examinare în repetate rânduri.

Ecografia nu este recomandată pentru a vizualiza stomacul, intestinul subțire și gros.

De elecție în cazul acesta sunt endoscopia digestivă superioară și inferioară.

Ecografia abdominală totală este neiradiantă, repetabilă de ori câte ori avem nevoie, poate fi efectuată și în cazul copiilor și gravidelor fără cel mai mic risc.

TAGS:

«

Next post:

România intră în carantină parțială din 9 noiembrie. Revine declarația pe proprie răspundere! Ce noi restricții ne așteaptă »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *