Cauta...
TOP
Stil de viață

Dr. Florin Ioan Bălănică: Top analize recomandate dacă vreți să slăbiți sănătos

Dr. Florin Ioan Bălănică: Top analize recomandate dacă vreți să slăbiți sănătos

Dr. Florin Ioan Bălănică, sfaturi legate de o slăbire sănătoasă. La începutul fiecărui an, slăbirea este una dintre rezoluțiile de top ale multor persoane. Și asta este excelent, întrucât kilogramele în plus nu sunt doar inestetice, ci vin ”la pachet” cu o mulțime de probleme de sănătate.

Slăbire sănătoasă, sfaturile nutriționistului dr. Florin Ioan Bălănică

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, obezitatea a atins cote alarmante în ultimii ani: față de 1975, numărul persoanelor afectate s-a triplat. În 2016, numărul persoanelor supraponderale ajungea la 1,9 miliarde, iar dintre acestea 650 de milioane aveau deja obezitate. Acest flagel ucide anual 2,8 milioane de oameni din cauza bolilor asociate cu kilogramele în plus: afecțiuni cardiovasculare, diabet și chiar cancer. În aceste condiții, niciun kilogram în plus nu trebuie neglijat, însă orice dietă trebuie să debuteze cu o evaluare a stării de sănătate. Tot ce înseamnă mai mult de 5 kilograme peste greutatea normală trebuie investigat cu atenție pentru că, de cele mai multe ori, înseamnă exces de grăsime periculoasă în corp.

“Trebuie să investigăm mai întâi de toate funcția tiroidiană printr-o ecografie și prin câteva investigații specifice bunei funcționări a tiroidei, adică hormonii tiroidieni. Apoi, trebuie să facem o ecografie abdominală pentru a vedea încărcarea în grăsime a organelor interne. Majoritatea persoanelor obeze au ficatul gras și, în general, organele încărcate cu grăsime. Unde avem grăsime: pe organele interne (ficatul gras e cel mai cunoscut, o depunere a grăsimii specifică bărbaților), în circulație (colesterolul, trigliceridele, fracțiunile de colesterol, acest lucru e specific atât bărbaților, cât și femeilor) și subcutanat, acea grăsime vizibilă cu ochiul liber (specifică femeilor). Mai apoi, facem investigațiile uzuale, care țin de funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul glucidelor, adică al zaharurilor și grăsimilor.”, recomandă medicul Ioan Florin Bălănică expert în medicina stilului de viață.

De altfel, specialistul are o poveste impresionantă de slăbire: peste 100 de kilograme care au fost date jos cu dietă echilibrată, mișcare funcțională și managementul stresului. Acestea l-au inspirat în crearea #MetodeidrBalanica, cea care ajuta pacienții să scape de kilogramele în plus extrem de periculoase. Persoanele supraponderale au un index masă corporală mai mare de 25, în timp ce obezitatea este asociată cu un index de masă corporală mai mare de 30. Acesta se calculează prin împărțirea greutății exprimate în kilograme la înălțimea în metri la pătrat. Însă trebuie luate în calcul și circumferința abdominală, precum și compoziția greutății. Îngrijorător este în primul rând excesul de țesut adipos. De aceea, evaluarea cantității de grăsime este foarte importantă la un pacient supraponderal.

“Trebuie să identificăm cantitatea de grăsimi, din sânge, adică colesterolul, fracțiunile de colesterol și trigliceridele, pentru că de cele mai multe ori, la un pacient supraponderal, ele sunt crescute, cele de pe organele interne și depuse subcutanat. Totodată, este foarte important să verificăm dacă pacientul are tensiunea bună, pentru că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România și UE. Dacă întâlnim un pacient care, pe lângă obezitate, are diabet sau o stare prediabetică, hipertensiune arterială și acidul uric crescut, adică metabolismul proteinelor defectuos, acel pacient se află în sindrom metabolic, o patologie complexă care asociază și boala sforăitului sau ronhopatia cronică, iar pericolul este mare pentru că poate să decedeze în somn. Nu trebuie să ne jucăm cu astfel de lucruri, iar sindromul metabolic trebuie să-l identificăm din timp, el, din păcate, e subdiagnosticat în România și tratat pe bucăți, adică nutriționistul se ocupă de obezitate, diabetologul de diabet, cardiologul de zona de hipertensiune arterială. E foarte important să integrăm lucrurile. În metoda mea, privim pacientul integrator și holistic și din toate perspectivele”, completează specialistul care a tratat sute de pacienți cu probleme de greutate.

Din lista de analize necesare pentru a decide cea mai bună conduită în privința obezității fac parte evaluarea glicemiei, dar și a nivelului de vitamina D. Orice potențială afecțiune generează anumite meniuri și schimbări în stilul de viață. O greșeală frecventă a celor care vor să slăbească este activitatea fizică intensă, în condițiile unui număr impresionat de kilograme în plus. Medicul Ioan Florin Bălănică recomandă mișcarea funcțională, însă numai după o evaluare atentă.

“Trebuie să identificăm starea articulațiilor, pentru că dacă dorim ca acel pacient să urmeze un program de mișcare (în cazul metodei mele – mișcarea funcțională), trebuie să știm dacă poate să facă acest lucru și care e gradul de activitate fizică la care poate fi supus. În concluzie, e important să investigăm funcția tiroidei, funcția ficatului, a rinichiului, metabolismul grăsimilor, metabolismul glucidelor, metabolismul proteinelor, să investigăm funcția cardiovasculară printr-un EKG și prin măsurarea tensiunii arteriale și, opțional, vitamina D. În rest, sigur că fiecare persoană e particulară și trebuie să ne adresăm în mod diferit”, descrie medicul Florin Ioan Bălănică cei mai importanți parametri în evaluarea și tratarea excesului ponderal.

De altfel, 70 la sută dintre afecțiuni apar din cauza stilului de viață dezechilibrat, iar obezitatea nu face excepție. Poate fi prevenită prin dietă echilibrată, mișcare moderată, gestionarea stresului și a relației cu anturajul. Însă dacă este deja instalată, doar vizita la un medic specializat în tratarea excesului ponderal, efectuarea investigațiilor și respectarea pe viață a recomandărilor o pot rezolva.

Despre Dr. Florin Ioan Bălănică

Florin Ioan Bălănică, medic român, cu peste 22 de ani de experiență în sănătate, este diferit de orice vă imaginați când spuneți “doctor”. Conduce, în prezent, o clinică de succes unde literalmente remodelează vieți și destine: consultă și îndrumă pacienți după o metodă patentată internațional – #MetodaDrBalanica – prin care îi ajută, la prima vedere, să slăbească, dar, în fapt, face mult mai mult de atât. ”Diferențele sunt foarte mari raportat la ce facem noi versus o dietă pentru că pe noi nu ne interesează doar mâncarea, ne interesează motivația, ne interesează cum facem managementul mâncatului compulsiv, ne interesează să-i ducem către mișcare, să le schimbăm viața”. Iată câteva cifre și informații grăitoare:

  • 50.000 de pacienți în cei 22 de ani de experiență ca medic
  • Fost medic la spitalul Militar din București, a coordonat echipe multidisciplinare de medici specialiști în folosul pacienților cu patologie complexă
  • Primul medic român acreditat de National Posture Institute USA – Sport Nutrition and Performance
  • Membru al Academiei Americane de Nutritie și Dietetică, cea mai mare organizație mondială a specialiștilor în alimentație și nutriție.
  • Reprezentant pentru Romania al “Asociatiei Europene pentru Medicina Stilului de Viata”
  • Fondator al #MetodeiDrBalanica, singura metoda din Romania de preventive, tratament si managementul greutatii, inregistrata si certificata international
TAGS:

«

Next post:

Ajutor și sprijin pentru tineri: Prima platformă de sănătate emoțională și de prim ajutor emoțional din România, dedicată adolescenților »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *