Cauta...
TOP
Sanatate

Ce trebuie să știm despre hernia de disc cervicală? Medic neurochirurg: Principalele cauze declanșatoare în acest diagnostic

Ce trebuie să știm despre hernia de disc cervicală? Medic neurochirurg: Principalele cauze declanșatoare în acest diagnostic

Hernia de disc cervicală descrisă  pe larg de doctorul neurochirurg Dan Benția

 Hernia de disc cervicală reprezintă a doua patologie spinală chirurgicală dupa hernia de disc lombară, procentul fiind însă de 1 la 10 față de hernia de disc lombară. Frecvența acestei boli a crescut vertiginos, în special în țările dezvoltate, datorită perfecționarii mijloacelor imagistice de investigare și diagnosticare a acestei boli, explică, pentru Sănătate cu de toate, medicul neurochirurg Dan Benția.

Discurile intervertebrale sunt niste structuri gelatinoase cu rol de amortizare a șocurilor, absorbției energiei la nivelul coloanei și cu rol de mobilitate, ce puse cap la cap ocupă o treime din coloană. Primele modificari la nivelul discurilor se produc la vârsta de 4-5 ani și continuă pe tot parcursul vieții. La vârsta a III-a și a IV-a, discurile se calcifică și se fibrozează, de aceea învelișul moare, se pierde mobilitatea.

CAUZELE APARIȚIEI HERNIEI DE DISC CERVICALE

  • Degenerarea țesutului discal odată cu vârsta
  • Modificări ale structurii proteinelor din țesutul discal date de alimentația nepotrivită sau modificări genetice la nivelul proteinelor
  • Sedentarismul
  • Obezitatea
  • Efortul fizic – ridicarea de greutăți foarte mari la sală
  • Traumatismele coloanei cervicale
  • Diabetul zaharat
  • Fumatul
  • Boli reumatologice
  • Boli genetice.

Simptome posibile :

  • Dureri ale coloanei cervicale (în spatele gâtului)
  • Imobilizarea gâtului în poziție vicioasă
  • Iradierea durerii la nivelul unui umăr ori a ambilor umeri
  • Iradierea durerii în braț, antebraț sau degete
  • Senzații de amorțeală sau furnicături în aceste teritorii
  • Scăderea forței musculare la nivelul umărului, brațului, antebrațului, degetelor
  • Scăderea forței musculare la nivelul picioarelor (paraplegie)
  • Scăderea forței musculare la nivelul mâinilor și picioarelor (tetraplegie)
  • Tulburarea controlului sfincterelor pentru urină și materii fecale
  • Tulburări de dinamică sexuală

Investigația de predilecție este rezonanța magnetică nucleară efectuată la nivelul coloanei cervicale care individualizează corect poziția vertebrelor, discurilor intervertebrale, a canalului spinal, a măduvei cervicale, a nervilor spinali și a elementelor osoase posterioare vertebrale. Este obligatorie ca parte de diagnostic utilizarea rezonantei magnetice nucleare în această boală.

Un rol important îl au și alte examene :

Indicația chirurgicală se pune în următoarele condiții :

– dureri netratabile la nivelul gâtului și membrelor superioare

– apariția unei pareze la nivelul unui membru superior datorată apăsării unui nerv spinal ;

– dezvoltarea paraplegiei, respectiv tetraplegiei;

– tulburările sfincteriene și disfuncțiile sexuale etc

TRATAMENTUL HERNIEI DE DISC CERVICALE

1.Repaus fizic – în poziție șezândă sau la pat cu punerea în relaxare a trupului, absența mișcărilor bruște de deflexie, extensie sau rotații ale gâtului)

2.Tratament medical, medicația antiinflamatoare nesteriodiană și steroidiană, antialgice (medicație împotriva durerilor), medicație decontracturantă musculară, medicamente trofice pentru nervi etc

3.Tratament de recuperare fizico-kineto –terapeutic.

4.Imobilizarea coloanei cervicale în guler cervical, tip Philadelphia, prin imobilizare se reduc mișcările coloanei cervicale și organismul poate repara anumite defecte la nivelul discului intervertebral, urmare – diminuarea simptomatologiei – efect modest în hernia cervicală.

5.Tratamentul chirurgical al herniei de disc cervicale: s-au pus la punct mai multe tehnici chirurgicale, de-a lungul anilor.

PERIOADA DE INTERNARE

1-2 zile postoperator, pacientul se recuperează rapid, el putând să se deplaseze și să efectueze activități autonome la câteva ore postoperator.

PROGNOSTICUL RECUPERATOR

Majoritatea pacienților se va întoarce la serviciu, deci se vor reinsera profesional la 2-3 săptămâni, cu următoarele mențiuni : vor evita eforturile fizice mari, statul în picioare (ortostațiune) prelungit, vor purta un guler moale timp de 1-2 luni. Excepție fac cazurile de sportivi de performanță sau meserii care implică eforturi fizice mari: schiori, alpiniști utilitari care se vor reinsera profesional la câteva luni. Pacienții vor efectua controale periodice clinice și imagistice, la o lună, 3 luni, 1 an, unde va fi studiată evoluția implantului introdus la nivelul spațiului discal în cazul abordurilor cervicale anterioare.

CONCLUZII

Deși o afecțiune sever dizabilitantă pentru pacienți, hernia de disc cervicală beneficiază, datorită evoluției tehnicilor microchirurgicale, de o rezolvare rapidă și eficientă, cu ameliorarea clară a simptomatologiei, scăderea necesarului medicamentelor postoperator și rapidă reinserție socială și profesională a pacienților, conchide, pentru Sănătate cu de toate, medicul neurochirurg Dan Benția.

TAGS:

«

Next post:

Artrita și artroza, afecțiuni care îți afectează sănătatea. Medicul ortoped îți spune care este tratamentul »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *