Cauta...
TOP
Stil de viață

Pielea are nevoie de îngrijire suplimentară primăvara. Cum tratăm problemele dermatologice care apar odată cu venirea căldurii? Explicațiile medicului specialist

Pielea are nevoie de îngrijire suplimentară primăvara. Cum tratăm problemele dermatologice care apar odată cu venirea căldurii? Explicațiile medicului specialist

Pielea și problemele de sezon. Primăvara este anotimpul care face tranziția de la sezonul rece la cel cald. Este însoțită de variații (uneori bruște) de temperatură și umiditate, care pot avea un impact major asupra pielii.

Tegumentul este expus rapid la o cantitate mare de radiații ultraviolete (apariția soarelui pe cer) slși alergeni (iarbă, polen etc) care pot declanșa sau activa anumite afecțiuni dermatologice.

Cum ne pregătim pielea pentru primăvară și îngrijirea acesteia, în sezonul de primăvară, ne explică Dr. Roxana Cârnaru, medic dermatolog.

 

– Se recomandă schimbarea cremei rich (grase, uleioase, untoase) cu una light (pe bază de acid hialuronic sau pe bază de apă), întrucât necesitățile pielii s-au schimbat (temperatura și umiditatea ambiantală cresc, pielea tinde sală rețină mai multă apă, primăvara și vara).

– Sporirea SPF-ului în cremele utilizate, întrucât radiația ultravioletă este mai puternică în sezonul cald (așadar, înlocuim cremele cu SPF30+ cu unele cu SPF50+).

– Se recomandă înlocuirea exfolianților puternici cu un gel de curățare cu acid glicolic blând, pentru a îndepărta pielea “moartă” și pentru a debloca porii.

– Se recomandă să se evalueze termenele de valabilitate ale produselor de îngrijire facială, și cele ce depășesc 6 luni de la deschidere să fie aruncate.

– Folosește mai puțin machiaj și lasă pielea să respire. Excesul poate bloca porii și provoca erupții acneiforme sau iritații, mai ales când climatul devine mai umed.

– Schimbă fondul de ten cu o pudră ușoară de față, care are mai puține ingrediente ăi este mai puțin susceptibilă să irite fața. În caz contrar, înlocuiește fondul de ten cu un BB cream.

– Înlocuiește crema de curățare (laptele demachiat) cu un gel de curățare sau o spumă de curățare, întrucât tenul nu necesită la fel de multă hidratare ca în sezonul rece.

Afecțiuni ale pielii, specifice primăverii

Acestea pot fi evitate prin îngrijirea potrivită a pielii și prin limitarea expunerii la factorii de mediu.

Acnee

Acneea poate să apară în orice moment al anului, dar frecvența sa crește atunci când anotimpurile se schimbă. Temperaturile în creștere și activitatea zilnică desfășurată produc o secreție crescută de transpirație și sebum. Modificările de temperatură, expunerea la razele soarelui și la praf, precum și activitățile frecvente în aer liber, care favorizează transpirația, sunt principalii factori declanșatori ai exploziei acneice. Rutina zilnică de curățare si îngrijire poate preveni erupțiile acneiforme.

Dermatita de contact

Pe măsura ce vremea se încălzește, oamenii petrec din ce în ce mai mult timp in aer liber, iar riscul de dermatită de contact crește. Dermatita de contact apare adesea când pielea este expusă direct la o substanță iritantă sau la un alergen. Cauzele pot include plante, precum iedera și urzicile, dar și alți factori precum produsele cosmetice, săpunurile sau chiar bijuteriile.

Aceasta afecțiune apare la câteva minute sau ore de la expunerea la factorul cauzal și poate dura între două si patru săptămâni, pentru a se vindeca.

Identificarea factorului cauzal, alături de un tratament topic adecvat, reprezintă cheia tratamentului.

Rozacee

Modificările sezoniere pot provoca accentuarea simptomelor la persoanele cu rozacee. Primăvara creste exponențial acest risc, deoarece se însoțește de soare, vânt și temperaturi mai ridicate. Măsurile de protecție împotriva razelor soarelui sunt extrem de importante în această perioadă, alături de evitarea expunerii la vânt și variații bruște de temperatură.

Erupțiile polimorfe la lumină

Apar ca urmare a unui răspuns anormal al pielii la radiațiile ultraviolete. Acestea sunt frecvente primăvara sau vara devreme, debutând la câteva ore de la expunerea solara, persistând timp de 7-10 zile. Erupția nu afectează ariile expuse uzual (față și gât), ci antebrațele, decolteul, brațele și pieptul. Cremele pentru protecție solara nu sunt întotdeauna eficace, dar ar trebui încercate ca prim gest terapeutic.

Micozele

Cele mai frecvente infecții fungice ce apar primăvara sunt reprezentate de pitiriazis versicolor si dermatofiți.

Pitiriazis versicolor se caracterizează prin apariția unor pete la nivelul trunchiului și zonelor proximale ale membrelor. Dermatofiția sau tinea se caracterizează prin eritem (roșeață) și scuame, deseori leziunile îmbrăcând o formă inelară.

Spălarea corpului în mod regulat cu apă și săpun, sau uscarea tegumentului cu prosoape, reprezintă câteva dintre metodele de prevenție, deoarece fungii iubesc umiditatea și căldura.

Înțepăturile de insecte

Venirea primăverii înseamnă petrecerea timpului in aer liber, respectiv în zone verzi, care ascund diferite insecte. Deși înțepăturile de insecte pot produce durere și mâncărime, ele sunt inofensive în marea majoritate a cazurilor. Totuși, există și persoane care sunt alergice. Alergiile apar mai ales la înțepăturile de viespi, albine și furnici. Aplicarea de creme pe bază de hidrocortizon poate ajuta la diminuarea pruritului (mâncărimilor).

Urticaria

Această afecțiune implică un mecanism imun și se poate declanșa nu doar la stimuli din alimentație, ci și din cauza unei alergii. Urticaria apare brusc, printr-o erupție roșiatică pe piele, cu papule, asociată cu prurit sau senzație de arsură. De obicei, urticaria trece până în 24 de ore, dacă se elimină agentul declanșator. Tratamentul cu anti-alergice este indicat în cazul în care roșeața persistă.

Eczemele

Eczema apare, de multe ori, din cauze necunoscute, însă schimbările de temperatură din timpul primăverii și expunerea la factori alergeni precum polen, umiditate ridicată și transpirație favorizează această condiție medicală. Evaluarea dermatologică este esențială în acest caz pentru că eczema nu trece de la sine.

Pitiriazis rozat

Reactivarea virusului 6 și 7 herpetic în sezonul de primăvară, determină apariția unei erupții care se distribuie la nivelul trunchiului sub formă de “brad de Crăciun”. Remisiunea acestei erupții este spontană in 6-12 săptămâni.

Pielea este organul care face legătura între mediul intern și mediul extern. Este cel mai mare organ și este purtat la vedere. Merită atenție deosebită mai ales la schimbul dintre anotimpuri, când nevoile pielii au anumite particularități. Prin anumite ritualuri de îngrijire, îi putem oferi pielii ceea ce este esențial pentru ea și implicit pentru cel care o poartă.

TAGS:

«

Next post:

Potasiul, un mineral care menține inima sănătoasă. Cinci surse accesibile care pot fi incluse în alimentația zilnică »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *