Rodia, alimentul care valorează cât o farmacie! Fruct biblic, rodia este recunoscută în toate culturile lumii pentru proprietățile ei terapeutice.
De la menținerea unui flux sanguin optim şi scăderea tensiunii arteriale, până la prevenirea artritei şi a durerilor articulare, de la energia furnizată organismului, până la rolul de afrodiziac şi de luptă împotriva infecţiilor bacteriene.
Originea rodiei este plasată în Egipt, cu mii de ani în urmă, unde era considerată fruct regal. Locul real al originii sale nu a fost însă identificat cu precizie; există teorii care sugerează că rodiul (arbustul) a fost mai întâi cultivat in Iran sau Persia.
Din vechile scrieri, reiese faptul că rodiul a fost adus în China în jurul anului 100 î.Hr.
În regiunile Orientului Mijlociu şi ale Orientului îndepărtat, cu multe mii de ani în urmă, rodia era folosită ca tonic şi pentru a vindeca boli, precum ulcerele şi diareea.
Numele ştiinţific al fructului este Punicum granatum, iar romanii îl numeau ”Mărul Punic”.
Este un arbore mic sau arbust foios, de înălțime până la 5-8 m. Rezistent la secetă, el înfloreşte în primăvară, iar fructele se maturizează în aproximativ şase până la şapte luni.
Încă din vremuri antice, este cultivat pe scară largă în Iran, India, zonele uscate din Sud-Estul Asiei, Indiile Orientale, Caucaz şi Africa tropicală. Naturalizat în întreaga regiune mediteraneană, a ajuns în California prin coloniştii spanioli, în 1769, iar acum este cultivat mai ales în zonele uscate din California şi Arizona.
Rețineți! Antioxidanții din rodie sunt de trei ori mai puternici decât cei din vinul roşu şi ceaiul matcha.
Rodia este un fruct asemănător unei bijuterii, cu unica sa strălucire, în roșu purpuriu. Este ceva mai mare decât portocala şi mai mic decât grapefruit-ul, 7-12 cm în diametru, cu o formă hexagonală rotunjită, are o coajă roşie groasă şi în jur de 600 de semințe.
Seminţele și pulpa care le înconjoară, numită fruct fals, sunt comestibile. Unele soiuri au pulpa de culoare violet.
Valorile nutriţionale ale rodiei
Acest fruct este ”o bombă” de antioxidanți, mai eficientă decât vinul roșu sau ceaiul verde matcha.
Este o importantă sursă de acid elagic, un puternic combatant al radicalilor liberi cu efecte anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-virale, anti-carcinogene.
În plus, ajută la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare. Prezența acidului punicic şi a acidului gras omega 5 polinesaturat ajută la regenerarea şi proliferarea celulelor sănătoase.
Rodia conţine din plin vitaminele A, C, E și minerale precum calciu, fosfor, potasiu, fier, acid folic, niacină, tiamină, folaţi şi riboflavină. În medie, un fruct conține 3,5 g de fibre, 33 mg de acid folic, 205 mg de potasiu, 8,9 mg de vitamina C şi 14,3 mg de vitamina K.
Este, de asemenea, o sursă bună de carbohidraţi, până la 16,3 grame pe porție. Această compoziţie ajută organismul să absoarbă mai mult fier din alimentele pe care le consumăm.
Sucul de rodie este unul dintre puținele sucuri naturale de fructe care sunt la fel de benefice ca fructul însuşi. Aceasta deoarece cantitatea maximă de antioxidanți se află în coajă şi poate fi extrasă din abundenţă, dacă rodia este stoarsă cu totul.
În prezent, beneficiile pentru sănătate ale rodiei se întrec cu cele ale afinilor şi ceaiului verde, datorită conţinutului nutrițional.
Un singur pahar de suc de rodie poate oferi 40% din necesarul zilnic de acid folic şi din vitaminele A, C şi E. În plus, conţine antioxidanți, cum ar fi antociani şi acid elagic, compuşi precum acidul galic şi flavonoide precum quercetina, care oferă protecţie împotriva diabetului, bolilor de inimă, osteoartritei şi mai multor tipuri de cancer.
Iată principalele motive pentru care ar trebui să beţi zilnic un pahar de suc de rodie şi să mâncaţi măcar câte două fructe întregi pe săptămână.
CUM SE DESFACE O RODIE
Alegeți o rodie grea, pentru că indică un fruct suculent. Sucul roşu intens al seminţelor pătează tot ce atinge, aşa că lucraţi pe un vas mare, în chiuveta din bucătărie. Rodia este un fruct secțional, are şase ”coame”, membranele care adăpostesc seminţele şi coaja foarte subțire.
Tăiaţi cu multă atenție partea de deasupra rodiei, ca un căpăcel. Desprindeți cu grijă căpăcelul. Veți vedea că rodia este compartimentată în mai multe ”camere”. Trasați cu cuțitul marginea camerelor, făcând 4-5 tăieturi. Trageți puţin de rodie şi se va desface în mai multe bucăți. Scoateţi membrana albă din mijloc. De aici înainte este uşor să colectați seminţele întregi.
O altă metodă simplă este să scufundați fructul într-un vas mare cu apă și să îl curățați sub apă, super rapid și fără să vă murdăriți bucătăria.
RODIA, AJUTOR IN ALZHEIMER
Cercetătorii de la Universitatea din Hudders- field, Marea Britanie, au descoperit în rodie un polifenol, numit ”punicala-gin”, apt să reducă inflamația asociată cu artrita reumatoidă şi Parkinson.
Totodată, acest compus reduce inflamația unor anumite celule ale creierului, numite microglia, inflamație ”vinovată” de progresia bolii Alzheimer şi a altor demențe.
Punicalaginul este ajutat și de un alt compus, urolitin, creat în organism atunci când bacteriile din intestin descompun polifenolii găsiți în extractul de rodie. Boala nu poate fi vindecată, însă punicalaginul poate preveni sau încetini evoluţia ei.
”Consumul regulat de rodii aduce o serie de beneficii sănătății, care includ prevenirea inflamației neuronale asociată cu demența”, afirmă dr. Olumayokun Olajide, unul dintre cercetători.
RODIA REDUCE PLACA ARTERIALĂ
Arterioscleroza, dată de rigidizarea arterelor ca urmare a acumulării de placă, o combinație de colesterol, substanțe grase, produse reziduale celulare, calciu şi fibrină (compus care contribuie la coagularea sangelui), este o afecţiune gravă, pentru că poate duce la un atac de cord sau un accident vascular.
Bogat în polifenoli, printre care tanini şi antocianine, sucul de rodie a dovedit, conform mai multor studii, că poate reduce placa arterială cu până la 30%. Totodată, rodia scade şi tensiunea arterială.
RODIA ECHILIBREAZĂ GLICEMIA
Cu toate că sucul de rodie conţine fructoză, acesta nu ridică nivelul zahărului din sânge (glicemia) la fel ca alte fructe. Studiile au arătat că nu a existat nici o creştere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge la pacienţii diabetici care au băut suc de rodie zilnic, timp de două săptămâni.
CONTROLUL HIPERTENSIUNII
Printre alte beneficii ale rodiei este şi reducerea tensiunii arteriale crescute. Sucul de rodie reduce leziunile şi inflamarea vaselor de sânge la pacienţii bolnavi de inimă.
Este o aspirină naturală, care împiedică „îngroşarea” sângelui şi previne formarea cheagurilor de sânge. Permite, astfel, un flux sanguin normal şi sănătos, prin sistemul circulator.
PREVINE INFECȚIILE BACTERIENE
Microorganismele din jurul nostru sunt responsabile pentru diverse boli, generate de infecţii cum ar fi Candida sau altele, virale. Seminţele de rodie şi pulpa au proprietăți antibacteriene şi, de asemenea, menţin în cavitatea orală şi în sistemul dentar un mediu ”activ” în lupta contra agenţilor responsabili pentru apariția cariilor şi a infecțiilor stafilococice.
Dintre toate fructele, rodia are cel mai mare potenţial de a inhiba transmiterea de HIV.
AJUTĂ DIGESTIA
Sucul de rodie este utilizat în tratamentul împotriva diareei şi dizenteriei, deoarece joacă un rol vital în secreţia de enzime care ajută la o digestie bună. Fibra prezentă în rodie ajută la menţinerea unui intestin sănătos şi reduce riscul de boală Crohn şi de dezvoltare a ulcerului la stomac.
Pentru un intestin ”leneș”, se recomandă consumul fructului întreg. Dacă aveţi o indigestie, amestecați o lingură de miere într-un pahar de suc de rodie.
PREVINE ANEMIA
Anemia este o afecţiune cauzată de deficiența de celule roşii din sânge. Deoarece sucul de rodie conţine o cantitate mare de fier, el ajută în reglarea numărului de hematii. Dacă aveți sângerări nazale, dizolvați zahăr în sucul de rodie şi puneți câteva picături în nări.
ADJUVANT ÎN PREVENIREA CANCERULUI
Există studii care demonstrează proprietățile anti-tumorale ale semințelor de rodie, datorate bogăției de antioxidanți, în special a acidului punicic, un tip de acid gras omega-5 poli-saturat. Acesta vizează celulele canceroase de sân şi de plămâni, ucigându-le eficient. Rodia ajută, de asemenea, la reducerea riscului de cancer de prostată şi inhibă creşterea tumorilor deja formate.
PROPRIETĂȚI AFRODISIACE
Se ştia, încă din antichitate, că rodia ajută la creșterea fertilității. Multe studii au confirmat între timp că sucul de rodie creşte procentul de testosteron salivar, ceea ce contribuie la sănătatea genitală, în special în potenţa sexuală, având totodată şi un efect pozitiv asupra stării psihice de bine. Ajută, de asemenea, şi în alte disfuncţii sexuale.
PREVINE ARTRITA ŞI DUREREA ARTICULARĂ
Artrita este o boală cronică cauzată de o inflamație severă a articulațiilor. Antioxidanții din rodie reduc inflamația și ajută la redarea flexibilităţii articulare. Testele pe animale arată o ameliorare semnificativă a artritei induse de scăderea masei de colagen.
Există studii care arată că rodia poate ajuta la prevenirea producției de enzime care distrug cartilagiile din articulații, în mai multe forme de artrită, inclusiv în cea reumatoidă.
ENERGIE PENTRU EFORTUL FIZIC
Înainte de a face sport, este bine să consumaţi carbohidrați sănătoşi. Rodiile conțin o cantitate mare de carbohidrați, zaharuri, vitamine şi celuloză, care ajută la menţinerea unui nivel echilibrat de energie în timpul antrenamentului. 90% din caloriile din rodie sunt de fapt carbohidraţi, sursa preferată de energie a organismului.
INGREDIENT PREȚIOS ÎN COSMETICĂ
Extractul de rodie este folosit frecvent în compoziţia cremelor antirid, deoarece contribuie la refacerea celulelor şi menţine elasticitatea pielii. Vă puteţi prepara singure o mască pentru ten, zdrobind seminţele binefăcătoare şi aplicând sucul pe faţă şi pe gât.
Menţineţi 20 de minute, după care spălaţi bine cu un săpun delicat. Acelaşi suc întăreşte rădăcina firului de păr, stimulând circulația capilarelor.
Atenţie! Sucul de rodie nu este recomandat persoanelor care suferă de gripă, tuse, sau constipație. Deoarece scade tensiunea arterială, este de evitat consumul de rodie cu medicamente prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru că poate duce la o hipotensiune arterială periculoasă.
Şi cei care suferă de alergii ar trebuie să fie atenţi. Reacţiile alergice la rodie sunt, de obicei, stări de vomă, vărsături, mâncărimi ale ochilor şi roşeaţă la ochi, urticarie şi difilcultăţi de respiraţie.
Rodia este cunoscută pentru faptul că interferează cu unele medicamente, în special cu cele pentru reducerea colesterolului din sânge, antidepresivele, medicamentele pentru SIDA şi calmantele puternice.
Leave a Comment