Fericirea este o experiență profundă a emoțiilor pozitive. Fericirea este un loc între prea mult și prea puțin
Indiferent pe ce scară a nivelului de fericire ne aflăm, este important să conștientizăm că fiecare are fericirea lui. Un studiu recent arată că indiferent câte diferențe sunt între noi, adevărata bucurie a vieții, mult trâmbițata ”joie de vivre” poate fi atinsă rezolvând o ecuație.
Ecuația fericirii.
Ce este ecuația fericirii?
Cercetătorii de la Universitatea din Londra au condus studiul și l-au publicat în Nature Communications și au declarat că noua lor ecuație arată că starea noastră de fericire nu depinde doar de ceea ce ni se întâmplă nouă, ci și de cum ne comparăm propriile vieți cu ale altora.
Cum se poate rezolva ecuația fericirii?
Echipa de cercetători pune mare preț pe această ecuație, spunând că poate fi folosită pentru a măsura nivelul de fericire al oamenilor bazându-se pe trei factori.
Jocuri de noroc cu fericirea
Viața este un șir nesfârșit de ocazii. Din primul moment în care venim pe această lume, suntem învățați să alegem. Și că viitorul nostru depinde de alegerea pe care o facem azi, însă nu avem posibilitatea de a vedea în viitor, de a ști ce ne rezervă viitorul. Așadar, nu avem altceva de făcut decât să ne asumăm riscuri.
De exemplu, alegem să mergem la o facultate, ne investim economiile, timpul și efortul, sperând că totul va ieși grozav, ne vizualizăm victoriile, dar nu știm cât timp vom avea succes. Cercetătorii spun că o parte din ecuația fericirii este satisfacția reușitei, în raport cu riscul asumat. Suntem în extaz dacă am riscat mult și culegem roade la fel de mărețe. Dacă miza era mică, victoria nu ne satisface maxim orgoliul.
Iar asta dovedește că așteptările noastre sunt cele care dictează în starea de fericire pe care o atingem.
Una dintre cele mai importante variabile ale ecuației
Dopamina, neurotransmițătorul care reglează plăcerea și centrul recompensei. I se mai spune și hormonul stării de bine și datorită dopaminei putem simți sentimente puternice ca euforia, încântarea, motivația și, mai presus de toate, fericirea.
Eliberarea dopaminei are loc când trecem prin situații plăcute. Dar ea rămâne o variabilă în ecuația fericirii, întrucât nivelul acestui hormon diferă de la o persoană la alta.
Vina și invidia
”Ecuația noastră poate prezice fericirea cuiva pe baza a ce i se întâmplă lui, dar și celor din jurul lui”, explică unul dintre cercetătorii prezenți la studiu, dr. Robb Rutledge.
Ca oameni, suntem mai puțin veseli sau motivați, dacă ceilalți au mai multe sau mai puține decât noi. Însă variază de la persoană la persoană.
Cele mai întâlnite sentimente sunt vina și invidia!
Simțim vina când suntem recompensați altfel, când avem mai mult decât alții care poate ar merita. Simțim vina că poate viața nu e dreaptă cu ei.
Pe de altă parte, invidia apare dacă altul primește mai mult. Ne comparăm cu ceilalți, credem că merităm mai mult decât am primit.
Când vine vorba de ecuația fericirii, până la urmă, e simplă. Dacă ai așteptări prea mari, e posibil să fii dezamăgit. La fel funcționează și când ne comparăm cu ceilalți. Dacă vei vrea să fii altcineva decât ești, nu-ți vei putea îndeplini visurile, iar fericirea nu va zăbovi pe strada ta. Concluzia? Fii autentic!
Ești un om remarcabil, care a venit pe Pământ cu un scop. Nu mai e nimeni ca tine și asta este super puterea ta! Folosește-o.
Leave a Comment