Cauta...
TOP
Stil de viață

Semnele care anunță anemia și deficitul de fier. 12 informații importante pe care nu le știai despre carența acestui mineral esențial

Semnele care anunță anemia și deficitul de fier. 12 informații importante pe care nu le știai despre carența acestui mineral esențial

Anemia este de mai multe feluri. Atunci când celulele roșii din sânge nu au suficientă hemoglobină, deci nu au destul fier, un element important pentru buna funcționare a organismului, vorbim de o anemie prin lipsă de fier sau anemie feriprivă.

Iată 12 informații importante despre anemia feriprivă de la dr. Sandra Alexiu, Președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, și dr. Gabriela Caracostea, medic ginecolog:

 1. Avem în organism aproximativ 4-5 grame de fier. În timpul sarcinii, medicii recomandă ca femeia gravidă să suplimenteze cu 1 gram de fier, care este necesar creșterii numărului de eritrocite, cu un rol important în transferul oxigenului de la mamă la făt.
 2. Pentru a vedea dacă avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, seritina serică și TSAT, adică saturația transferină.
 3. Hemoglobina și seritinina serică se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Saturația transferină nu este decontată și costă aproximativ 20-30 de lei, în funcție de laborator.
 4. Anemia la femeile însărcinate este foarte răspândită și nu ține de nivelul socio-economic al țărilor.
 5. O femeie care începe o sarcină cu deficit de fier poate avea complicații și se poate confrunta ulterior cu o anemie a fătului. Aceasta va avea consecințe pe dezvoltarea lui neurologică.
 6. Echipa medic ginecolog-medic de familie este foarte importantă atunci când vine vorba de diagnosticarea la timp a anemiei feriprive.
 7. În România există un program național de prevenție a deficitului de fier. Este realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu. Prin acest program, gravida și copilul pot primi fierul necesar în prevenirea anemiei.
 8. Există deficit de fier și fără anemie.
 9. Oboseala nu înseamnă neapărat anemie. Trebuie investigat dacă nu e și altceva acolo. Medicul de familie va recomanda și alte analize.
 10. Menstruațiile abundente pot fi o cauză a anemiei feriprive. Este o pierdere de sânge mare pentru organismul femeii care nu poate fi recuperată între episoadele menstruale ceeea ce face ca anemia prin deficit de fier să se instaleze mult mai repede.
 11. Alimentele roșii și verzi aduc fier în organism. Atenție la alimentele verzi. Trebuie să fie spălate și uscate foarte bine.
 12. Tratamentul cu fier se administrează în timpul mesei pentru că absorbția lui este mai bună. Un lucru foarte important aici: se administrează doar la recomandarea medicului.

 

Interviul integral cu doamnele doctor Sandra Alexiu și Gabriela Caracostea poate fi urmărit pe canalele de Facebook și Youtube Pacientul 2.0, adică aici și aici.

Materialul face parte dintr-un proiect realizat împreună cu Vifor Pharma România.

TAGS:

«

Next post:

Tratament corect în COVID. Care sunt medicamentele și suplimentele recomandate »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *