Cauta...
TOP
Sanatate

Interacțiunea bolilor inflamatorii intestinale cu COVID-19. Ce se întâmplă cu pacienții, explicațiile specialistului gastroenterolog

Interacțiunea bolilor inflamatorii intestinale cu COVID-19. Ce se întâmplă cu pacienții, explicațiile specialistului gastroenterolog

Bolile inflamatorii intestinale și COVID-19, ce se întâmplă cu pacienții, cum va decurge tratamentul pentru bolnavii cu afecțiuni inflamatorii intestinale atunci când problemele lor de sănătate sunt agravate de o eventuală infecție cu noul coronavirus.

Explicațiile au fost oferite de către Asistent universitar dr. Vasile Balaban, Medic specialist Gastroenterologie, Ambulatoriul Integrat al SUUMC și publicate pe pagina de Facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ” Dr. Carol Davila”.

Datele de contact ale spitalului SUUMC sunt: Telefon 031.9458, interval orar 7.30 – 19.00, e-mail: ambulator.integrat@scumc.ro.

”Bolile inflamatorii intestinale și COVID-19

Criza sanitară generată de pandemia COVID-19 a creat mari disfuncționalități în sistemele sanitare la nivel mondial, iar consecințele au fost resimțite în special în rândul pacienților cu boli cronice.

Printre aceștia se află și pacienții cu boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boală Crohn), care sunt în urmărirea unui specialist gastroenterolog în spital sau ambulator. Întrucât evoluția bolilor inflamatorii intestinale este una ondulantă, cu perioade de remisiune și acutizări, iar tratamentele presupun monitorizare clinică și paraclinică periodică, pacienții vin regulat la vizite medicale la specialist. În contextul pandemiei, supravegherea acestor pacienți a avut de suferit din cauza restricțiilor și reorganizării sistemelor sanitare.

În ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, îngrijorările pacienților cu boli inflamatorii intestinale sunt legate de riscul de infectare cu SARS-CoV-2 și ce se întâmplă cu tratamentul de fond în cazul în care dezvoltă COVID-19. Grija este una fondată, având în vedere că pentru controlul inflamației, pacienții care suferă de boală Crohn sau colită ulcerativă urmează adesea tratamente imunosupresoare, care îi expun unui risc crescut de infecții, inclusiv virale. În plus, necesitatea de a merge la spital sau policlinică pentru analize, tratamente perfuzabile sau proceduri endoscopice/imagistice poate crește riscul de expunere la SARS-CoV-2.

Datele limitate existente în prezent nu arată că pacienții cu boli inflamatorii intestinale ar avea un risc crescut de infectare cu noul coronavirus, însă au fost dezvoltate registre internaționale care înrolează pacienți cu boli inflamatorii intestinale și COVID-19, în vederea evaluării continue a acestui risc. Deși nu este clar dacă inflamația intestinală este un factor de risc pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea fermă este ca pacienții cu boli inflamatorii intestinale să urmeze îndeaproape indicațiile medicale pentru obținerea și menținerea remisiunii, pentru a diminua riscul unui puseu de boală, care ar putea necesita intensificarea tratamentului sau chiar spitalizare.

În ceea ce privește cursul evoluției bolii la pacienții cu boli inflamatorii care dezvoltă COVID-19, datele actuale au arătat că prognosticul pare să fie influențat negativ de vârsta înaintată, prezența comorbidităților și utilizarea corticosteroizilor.

Așadar, recomandarea actuală pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale este să continue regimul alimentar și tratamentul sub îndrumarea medicului curant, în vederea inducției și menținerii remisiunii.

Lipsa aderenței la dietă și tratament poate duce la apariția unui puseu de boală, care poate necesita corticosteroizi sau spitalizare. Totodată, pacienții care suferă de Crohn sau colită ulcerativă trebuie să mențină cu strictețe recomandările autorităților pentru prevenția infecției cu noul coronavirus (distanțare socială, purtarea măștii, igiena mâinilor). În cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, este recomandat să contacteze medicul curant privitor la modificarea tratamentului de fond.”, conchide medicul Vasile Balaban, specialist Gastroenterologie, Ambulatoriul Integrat al SUUMC.

Referințe: Brenner EJ, et al. Gastroenterology 2020; 159:481–491; Rubin DT, et al. Gastroenterology 2020; 159(1):350-357.

TAGS:

«

Next post:

Indice European de Medicină Personalizată – Deficiențe majore ale sistemului românesc, țara noastră se află pe locul 32 din 34 de state europene »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *