Cauta...
TOP
Medicină naturistă

Cafeaua, adevăratele sale beneficii pentru sănătate. De ce e bine să o consumăm și cum se bea corect această licoare miraculoasă

Cafeaua, adevăratele sale beneficii pentru sănătate. De ce e bine să o consumăm și cum se bea corect această licoare miraculoasă

Cafeaua și beneficiile sale. V-ați gândit vreodată ce bogăţie de remedii naturale ascunde bucuria unei cafele aburinde sau a unui ceai aromat? Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste alimente medicament ne sunt la îndemână, formule de prevenţie şi terapeutice, totodată.

Ne-am rafinat gusturile, din ce în ce mai mult. O cafea înseamnă o anumită cafea, un ceai este o alegere dintre zeci de formule, soiuri… lar plăcerea de a le savura vine la pachet cu importante beneficii pe care ceaiul, cafeaua şi rudele lor exotice le aduc sănătăţii noastre.

Haideți să le luăm pe rând! Mai ales că avem şi surprize: ingrediente exotice de care, probabil, nici nu ați auzit! Cafeaua, adică extractul infuzat al seminţelor arborelui de cafea, conţine câteva substanţe active foarte importante pentru sănătatea noastră: cunoscutul alcaloid numit cafeină, cafeonă şi tanin. Datorită acestora, cafeaua ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a abilităților cognitive, pe măsură ce înaintăm în vârstă. În general, însă, indiferent de vârstă, persoanele care beau cafea dimineaţa sunt mult mai active din punct de vedere mental, au tonusul mult mai bun, sunt mai eficiente la examene şi acumulează informații mai uşor.

Cofeina este unul dintre ingredientele cele mai folosite în toate suplimentele care ajută la arderea grăsimii. Sunt studii care arată că această substanţă poate accelera metabolismul cu 3-11% şi că poate arde până la 10% din grăsimi, in cazul persoanelor obeze, şi până la 29%, în cazul persoanelor normoponderale, şi beneficiile cafelei pentru sănătate nu se opresc aici.

Cafeaua este un tonic recunoscut al sistemului nervos central, în special al scoarţei cerebrale. Datorită cofeinei, are efect diuretic. Aceasta stimulează organismul să producă mai multă urină, pentru a elimina toxinele din organism. Este benefică, astfel, pentru rinichi şi vezica urinară, pe care le va detoxifia” natural şi eficient. Este şi un bun remediu împotriva constipaţiei, tot datorită cofeinei, care stimulează sistemul digestiv să proceseze bolul alimentar şi să elimine substanţele toxice şi resturile.

Protejează împotriva demenței şi a bolii Alzheimer, cea mai des întâlnită boală neurodegenerativă – şi cauza demenței în întreaga lume – care afectează oameni cu vârste de peste 65 de ani şi, din păcate, nu există, încă, un leac. Vestea bună este că, printr-o alimentație sănătoasă, exerciții fizice şi consum de cafea se poate atenua evoluţia bolii. Există studii care arată că băutorii de cafea prezintă un risc cu 65% mai scăzut de a face Alzheimer.

Cofeina reduce şi riscul bolii Parkinson, a doua boală neuro-degenerativă, ca şi răspândire, după Alzheimer. Studiile arată că băutorii de cafea prezintă un risc mult mai redus de a dezvolta Parkinson, mai exact cu 32-60%. Este vorba despre băutorii de cafea normală, nu de cea decofeinizată.

Atenţie! Dacă beţi multă cafea, care este diuretică, trebuie să suplimentaţi şi consumul de apă!

Ştiaţi că… celebra băutură Cola are la bază un extract din nucile kola, fructe ale unor arbori tropicali care conțin cafeină, tanin şi teobromină?

Regulă esențială pentru o cafea care să fie şi medicament: zahărul, laptele şi orice arome adăugate în cafea o transformă într-o băutură plină de calorii şi substanțe dăunătoare sănătății. Căutați să vă procurați cafeaua din surse de încredere, într-o formă cât mai pură, şi evitaţi mixurile din pliculeţe. Cafeaua se bea neagră, cu o concentratie medie.

Plăcerea dimineților noastre îmbunătăţeşte şi circulația sângelui, dilată căile respiratorii şi fluidizează mucozităţile de pe căile respiratorii. De asemenea, poate reduce riscul de diabet de tip 2. Statisticile arată că persoanele care consumă multă cafea au un risc diabetic mai mic cu 23 -67%. Şi astenia şi depresia „fug” din faţa ceştilor de cafea!

Un studiu publicat de Harvard in 2011 arată că femeile care au băut mai mult de patru cafele pe zi prezintă un risc cu 20% mai scăzut de depresie. Un alt studiu recent relevă faptul că cei care au consumat mai mult de patru cafele pe zi au fost cu 53% mai puțin predispuşi la sinucidere. Cafeaua are şi o influenţă benefică în cazul bolilor infecțioase, stimulând funcția sistemului imunitar.

Atenţie, însă, la consumul excesiv de cafea! Cei care suferă de insomnie sau hipertensiune arterială ar trebui să îşi limiteze drastic această plăcere.

Cafeaua prezintă „antagonism de efect”, adică are efect de stimulare a secreției gastrice, reducând eficacitatea medicamentelor anti-ulceroase. În plus, cofeina creşte efectele secundare (digestive şi cardiace) ale teofilinei, un bronhodilatator folosit în tratarea astmului. În acelaşi timp, această delicioasă băutură mai poate diminua acţiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, şi duce la creșterea acţiunii diureticelor. Pe de altă parte, prin fitonutrienții şi antioxidanții conţinuţi, cafeaua combate radicalii liberi şi, deci, îmbătrânirea prematură.

TAGS:

«

Next post:

Gastrita și ulcerul peptic, afecțiuni frecvente pe plan mondial! Bacteria vinovată care a infectat peste 50% din populația lumii »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *