Cauta...
TOP
Sanatate

Cele mai bune cinci soluții pentru a preveni pietrele la rinichi

Cele mai bune cinci soluții pentru a preveni pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi sau litiaza renală sunt depozite cristalizate de minerale formate în interiorul tractului urinar, conducând la durere severă și urinare anormală.

Irina Lungu

Iată câteva modalități eficiente de a reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Regula numărul 1: Bea apă din belșug!

Litiaza urinară sau pietrele la rinichi se formează atunci când ne hidratăm precar. Asta determină acumularea de minerale și sare în urină. Mai mult, lipsa apei duce la un acid uric mai concentrat, o componentă a urinei. Acidul uric determină formarea pietrelor la rinichi și o urină acidă. Dacă ne menținem hidratați și bem cel puțin doi litri de apă zilnic, urina va fi mai diluată și prevenim astfel mineralizarea sărurilor din urină.

Te poate interesa și:

Ce mâncăm pentru sănătatea sistemului circulator? Cele mai recomandate alimente, dar și cele de care e bine să ne ferim

Medicii recomandă să bem cel puțin 8 pahare de apă pe zi. La detoxifierea rinichilor și prevenția calculilor renali contribuie și sucul de citrice.

Regula 2. Cantitatea necesară de calciu

O carență a acestui mineral poate duce la un nivel ridicat de oxalați, cauzând pietre la rinichi. Dacă veți consuma alimente bogate în calciu, cum ar fi lactatele, peștele, soia, migdale și smochine, veți preveni formarea calculilor renali, întrucât o proporție sănătoasă de calciu va fuziona cu oxalații din stomac și intestine înainte de a ajunge la rinichi. Acest proces va preveni formarea cristalelor de oxalați, cauza principală a pietrelor la rinichi.

Acidul oxalic reacționează cu mineralele, precum calciu, din organism și formează cristale de oxalați care irită intestinele și rinichii. Cea mai comună piatră de rinichi este alcătuită din oxalat de calciu. Deoarece se leagă de nutrienți vitali precum calciul, consumul pe termen lung de produse bogate în acid oxalic poate duce la deficiențe nutritive. Indivizii sănătoși pot consuma aceste mâncăruri cu moderație, dar cei care suferă de tulburări ale rinichilor, gută sau artrită reumatoidă sunt în general sfătuiți să evite mâncărurile bogate în acid oxalic sau oxalați.

Persoanelor trecute de 50 de ani le este recomandată o cantitate de aproximativ 1000 mg de calciu pe zi, împreună cu o cantitate optimă de vitamina D, pentru absorbția eficientă a calciului în sânge.

Regula numărul 3: Reducerea consumului de sare

Alimentele pline de sare vor ridica serios nivelul de sodiu din corp. Sodiul este unul dintre mineralele cele mai abundente din corpul uman. La un adult, în organism există 92 de grame de sodiu, distribuite în sânge (40% din totalul sodiului din organism se află în lichidul extracelular), în țesutul osos, în țesutul conjunctiv și în cel cartilaginos .

Când rinichii vor fi ”bombardați” de un exces de sare, se va traduce prin următoarele simptome: retenția de apă, urina va deveni mai concentrată, o cauză principală a formării calculilor renali.

Potrivit Urology Care Foundation, un nivel ridicat de sodiu va favoriza acumularea excesivă de calciu în corp, iar situația acestui mineral va deveni și mai dificilă, nemaiputând fi reabsorbit în sânge prea ușor.

Excesul de calciu din urină va determina formarea pietrelor la rinichi. Trebuie evitate alimentele pline de sare, cum ar fi hrana ultra procesată. Evită mezelurile, produsele fast-food!

Doza recomandată de sodiu este de 1500 mg pe zi când ai rinichii sănătoși.

Regula numărul 4: Mănâncă mai puțină proteină animală

O cantitate mare de proteine sporește riscul apariției litiazei renale, atenționează nefrologii.

Proteina animală care se regăsește în carne de vită, de pasăre, în ouă sau fructe de mare dacă va fi consumată în exces va duce la un nivel ridicat de acid uric. Proteinele se vor descompune în amino acizi, care vor fi convertiți în uree. Nivelul ureei depinde de alimentaţie (dietă bogată în proteine), rata catabolismului şi funcţia hepatică.

Creşterea nivelului ureei serice se poate datora unor cauze prerenale, renale sau postrenale. Ureea este utilă mai ales pentru depistarea altor probleme clinice asociate disfuncţiei renale (ex. dietă bogată în proteine, hemoragiile digestive, statusul hipercatabolic).

Mai mult, un nivel crescut de acid uric scade nivelul pH-ului din urină, crescând riscul formării calculilor renali.

O alimentație în care abundă proteina animală duce și la scăderea nivelului de citrați urinari. Citratul urinar reprezintă un inhibitor major al formării calculilor renali, în principal datorită legării calciului în urină. Astfel, nivelurile scăzute ale citratului urinar sunt considerate un factor de risc pentru  formarea calculilor renali.

Regula numărul 5: Evitați alimentele care favorizează apariția pietrelor la rinichi

Alimentele bogate în oxalați cresc nivelul acestora în corp și reprezintă una din cauzele principale ale apariției pietrelor la rinichi.

La ce ar trebui să renunți sau să consumi în cantități mici: ciocolata, cartofii dulci, cafeaua, sfecla, arahidele și boabele de soia.

O altă cauză importantă a apariției calculilor renali este excesul de suplimente care conțin vitamina C.

Potrivit unui studiu apărut în 2013, bărbații care luau suplimente de vitamina C frecvent aveau un risc dublu de face pietre la rinichi comparativ cu cei care nu luau.

Aceasta se explică prin faptul că după ce este metabolizată, corpul convertește excesul de vitamina C (acidul ascorbic) în oxalați.

Dacă vă doriți rinichi sănătoși, este imperativ să urmați aceste sfaturi.

TAGS:

«

Next post:

Totul pentru inima ta - program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular. „Proiectul este de o amploare și de o importanță istorice...” »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *