COVID-19 afectează și creierul! Explicațiile detaliate ale medicului neurochirurg
COVID-19 nu afectează doar plămânii, ci poate genera complicații și la alte organe vitale din corp. Desigur, unii trec prin boală fără simptome, alții ajung la terapie intensivă, pentru unii se manifestă ca o gripă, nu poți ști dinainte prin ce formă de boală vei trece.
Noi am discutat cu medicul neurochirurg Dan Benția despre afectarea creierului în contextul COVID-19.
Dupa luni întregi în care medicii se luptă cu provocarea fără precedent denumită de specialiști virusul SARS-COV, concluziile cu privire la organele afectate sufera în permanență modificări.
Mai multe despre efectele COVID-19 asupra creierului ne spune medicul neurochirurg Dan Benția.
Sistemul nervos este, fără îndoială, afectat și el de acest nou virus care face ravagii de la începutul anului 2020. Urmărit de specialist, s-a constatat că acesta atacă și zona neurologică în formele sale medii si severe.
Nici formele ușoare nu au fost scutite de efectele acestui virus. Calea de transmitere în sistemul nervos este prin intermediul nervilor olfactivi, prin mucoasa nazală sau din sânge, prin ruperea barierei hematoencefalice. Dintre simptomele pacienților care au prezentat afecțiuni ale sistemului nervos putem preciza, cel mai frecvent, pierderea gustului și a mirosului.
În fapt, prin afectarea nervilor olfactivi ai mirosului, virusul ajunge în creier, în lobul frontal și se modifică la nivelul bulbilor care sunt niște structuri cerebrale în legătură cu nervii olfactive, ducând la pierderea totală a mirosului, care se numeste anosmie.
Pierderea senzației de miros antrenează pierderea gustului. Alte afectări la nivel neurologic sunt: tulburări psihice – agitație sau letargie, somnolență, crize convulsive (epilepsie), tulburări de memorie până la demențe, amorțeli ale mâinilor și picioarelor (afectarea sistemului nervos periferic), tulburări respiratorii ( s-a crezut ca sunt datorate numai afectării pulmonare, dar s-a dovedit că pot avea explicație și prin afectarea trunchiului cerebral, unde sunt sediile controlului expirației și circulației)
În concluzie, virusul afectează atât sistemul nervos central, cât și pe cel periferic. Simptomele enumerate mai sus pot fi datorate atacului direct viral asupra sistemului nervos, encefalita virală sau meningoencefalita virală ce pot fi datorate unui răspuns imun exagerat al organismului la virus și al deversării în circulația cerebrală a unui mediator de inflamație în sistemul nervos, datorată unui răspuns exagerat la atacul viral.
NU este de dorit un răspuns inflamator sau imun puternic, ci unul echilibrat. Oricum s-a constatat și la persoanele asimptomatice că pot apărea simptome neurologice, cum ar fi microtromboze pe vasele mici cerebrale, adică astupări ale acestora.
În fazele avansate, poate apărea atacul vascular cerebral ischemic. Se studiază, de asemenea, legătura și apariția AVC-ului hemoragic în atacul viral asupra creierului, accidente ce sunt apanajul neurochirurgiei. Oricum neurochirurgii au fost implicați în tratamentul bolnavilor aflați în situații critice infectați cu COVID-19.
Unele simptome neurologice pot persista și după externarea pacienților cu Covid săptămâni sau luni, chiar dacă aceștia se dovedesc a fi negativați.
La ora actuală, specialiștii caută dovada directă a afectării sistemului nervos de către COVID 19 prin recoltarea lichidului cefalorahidian și căutarea particulelor virale în lichid.
În concluzie, putem spune că sistemul nervos central și periferic nu este ferit de atacul viral al virusului. În formele grave, până la 30 % au avut dovada clinică a afectării sistemului nervos central sau periferic, fapt îngrijorător care necesită tratament susținut. Putem spune că ”atacul” COVID 19 este asupra întregului organism, nu doar asupra aparatului respirator, cum se credea la început.
Sunt în derulare studii legate de pozitivarea lichidului cefalorahidian și afectarea trunchiului cerebral, un rol deosebit având imagistica cerebrală, tomograful cranian și RMN-ul cerebral.
Leave a Comment