Cauta...
TOP
Medicină naturistă

Întăresc imunitatea! Alimentația antivirală – ce mâncăm ca să ținem virusurile la distanță

Întăresc imunitatea! Alimentația antivirală – ce mâncăm ca să ținem virusurile la distanță

Alimentația antivirală. Cele mai bune alimente care formează un scut de protecție pentru organism împotriva virusurilor.

Virusurile pot ataca organismul oricând, însă cu precădere în sezonul rece sau la schimbarea anotimpurilor. Virusurile, odată instalate în corp, deschid ușa microbilor, fungilor şi bacteriilor.

Sigur, prevenţia este mereu prima și cea mai importantă metodă de luptă împotriva lor. Creşterea imunității ar trebui să fie o preocupare continuă pentru fiecare dintre noi şi nu doar atunci când scad temperaturile de afară.

Gândiți-vă că un sistem imunitar ,,vigilent şi alert” este esențial și pentru prevenirea cancerului. lar scăderea imunităţii se datorează şi infecțiilor date de anumite bacterii, stresului cotidian, bolilor anumitor organe, netratării unor afecţiuni aparent minore, bolilor canceroase etc.

În lupta împotriva acestora, natura ne oferă cele mai eficiente arme, printre care hrana de zi cu zi. Am făcut pentru dumneavoastră o listă cu cele mai benefice alimente, care, în această perioadă a anului, trebuie consumate cel puțin odată la două zile.

Au proprietăți antibacteriene, antivirale şi antifungice, ajută atât imunitatea, cât şi capacitatea organismului de a se recupera după instalarea unei afecţiuni.

ÎIn plus, ”alimentele-medicament” nu au efectele adverse ale medicamentelor de sinteză şi pot fi consumate în siguranţă de copii, adulţi şi vârstnici deopotrivă.

Usturoiul, ceapa și prazul

În ciuda mirosului înțepător, usturoiul este o farmacie întreagă! Şi este indicat zilnic, dacă nu ai probleme cu stomacul!

Are în compozitie alicină, antibiotic natural care combate infecţiile şi stimulează sistemul imunitar. Aceasta este eliberată atunci când usturoiul este zdrobit şi are efecte antiparazitice, antifungice şi antibacteriene, anticancerigene, antioxidante şi anticoagulante.

Usturoiul proaspăt omoară paraziții intestinali și ajută la tratarea candidozei. În plus, distruge tulpinile de E.coli rezistente la antibiotice.

Administrarea usturoiului, profilactic, protejează organismul de numeroşi agenţi patogeni şi previne îmbolnăvirile. În plus, are proprietăți curative şi dezinfectante datorită conţinutului bogat de substanţe celuloprotectoare pe bază de sulf şi de minerale (potasiu, fosfor, seleniu).

Pentru efect optim antigripal, lăsaţi usturoiul tocat timp de 10 minute, înainte de preparare. Aerul permite compuşilor de sulf ai usturoiului să treacă într-o formă chimică aptă să combată gripa.

Ceapa

Pe lângă numeroase vitamine şi minerale esenţiale, ceapa conţine substanţe cu proprietăți antiseptice. Este un bun agent expectorant, vermifug şi antiinfecțios și un duşman al culturilor de stafilococi. Are un conținut ridicat de sulf, care îi oferă atât o aromă unică, cât şi proprietăți antibacteriene, antioxidante şi antiinflamatoare.

În plus, conţine cantităţi ridicate din vitaminele A şi C, contribuind la întărirea sistemului imunitar. Recomandată pentru prevenirea virozelor şi tratarea lor, ceapa combate totodată şi viermii intestinali. Mai mult, conține quercitină, extrem de eficientă împotriva coronavirusului de tip nou.

Prazul

Conţine alicină, ca usturoiul, dar şi kaempferol, un antioxidant care reduce stresul oxidativ din organism şi acţionează ca antiinflamator, antimicrobian, anticancerigen, cardioprotector, neuroprotector, analgezic şi antialergic.

Calmant şi antiseptic, ajută organismul în lupta contra gripei, a anginei, a afecţiunilor cardiace.

Este benefic în arterite, ameliorează astmul bronşic, bronşitele, traheitele şi laringitele. De asemenea, este eficient în constipaţie, enterocolite virale şi alte tulburări digestive.

Flavonoidele din praz sunt asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. Acestea au un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale, a funcţiei vasculare şi a nivelului de colesterol.

Supa de pui

Pe lângă faptul că hidratează şi ajută astfel organismul să lupte cu virusurile, supa de pui are şi proprietăți anti-inflamatorii. Nu se ştie încă ce ingredient anume din supa de pui declanşează o asemenea reacţie pozitivă. Cel mai probabil, combinația de legume proaspete şi carne de pui acţionează ca un tot unitar, reuşind să amelioreze simptomele gripei.

Nuca de cocos

Miezul nucii de cocos şi apa de cocos ajută organismul să lupte împotriva fungilor, virusurilor, bacteriilor și paraziților. În medicina tradițională a lumii a fost folosită pentru tratarea bolilor cauzate de bacterii și virusuri, precum bronşita, răceala comună, ulcerul cauzat de bacteria H. pylori, gonoreea sau infecţiile cutanate.

Ghimbirul

Rădăcinoasă cu proprietăți dezinfectante şi cu efect de reducere a inflamaţiei căilor respiratorii, are și acţiune expectorantă şi antipiretică (scade febra). E recunoscut pentru lupta cu rinovirusurile, agenţi patogeni care afectează cel mai frecvent faringele.

Folosit în scop medicinal încă din China Antică, ghimbirul se poate consuma proaspăt (ras, peste carne sau peşte) sau ca infuzie (ceai). Ajută la calmarea durerilor musculare şi acţionează ca un sedativ uşor. Conform tradiţiei Ayurveda, ghimbirul încălzeşte corpul şi ajută la descompunerea toxinelor acumulate in organe, în special în plămâni şi în sinusuri, ajutând totodată la curățarea sistemului limfatic – sistemul de canalizare al organismului nostru.

Previne astfel acumularea de toxine, care cresc riscul de infecţii în corp.

Atenţie! Ghimbirul este contraindicat în cazuri de ulcer gastric şi duodenal!

Curcuma

Acest condiment poate adăuga un gust uşor picant la orice fel de mâncare, iar un vârf de linguriță zilnic întăreşte imunitatea, cu efect vizibil în mai puţin de şapte zile, spun cercetătorii de la Universitatea din San Francisco, California.

Seminţele de dovleac

Zincul din compoziţia acestor plăceri ronțăibile este capabil să reducă durata unei răceli și să potențeze sistemul imunitar. Seminţele de dovleac conțin și concentraţii importante de mangan şi vitamina E, cu rol antioxidant.

Ciocolata neagră

Este un adjuvant natural pentru sistemul imunitar, dar şi un bun înlocuitor al dulciurilor clasice, mai ales dacă ești la dietă. Ciocolata neagră poate lupta împotriva infecţiilor datorită conţinutului ridicat de cacao, care ajută limfocitele T în lupta lor contra agenţilor patogeni.

Mierea

Datorită proprietăților sale antiseptice naturale, mierea are aceeaşi eficacitate ca peroxidul de hidrogen în dezinfectarea plăgilor și grăbirea vindecării acestora. Întrucât formează un film emolient pe mucoasa gâtului, mierea se recomandă în tratarea durerilor şi inflamaţiilor de la acest nivel.

Ciupercile

Există soiuri de ciuperci (fungi) care pot distruge viruşii, unele care pot elimina bacteriile şi altele care acționează împotriva infecțiilor. Penicilina, streptomicina, tetraciclina sunt câteva exemple de antibiotice ce sunt obținute din diferite extracte fungice.

Dar noi vorbim acum despre ciupercile comestibile. Ciupercile crescute pe scoarţa copacilor aduc beneficii mai mari sănătăţii decât cele aflate la sol, pentru că preiau de la gazdă substanțele benefice, asimilate de copaci de-a lungul anilor, şi le transformă mai departe în compuşi terapeutici pentru om. Recomandate în viroze sunt soiurile Maitake, Enoki, Shiitake şi alte soiuri de ciuperci asiatice, cu un conținut bogat în ergotioneină (compus natural al histidinei, cu proprietăți antioxidante puternice) şi care rezistă în timpul gătitului la temperaturi înalte. Ergotioneina se mai găseşte şi în ciupercile comestibile mai puţin exotice, cum sunt Agaricus, Boletus sau Champignon, în boabe de fasole, cereale germinate şi ficat.

Iaurtul

laurtul conține bacteria probiotică Lactobacillus reuteri, despre care s-a descoperit că blochează înmulțirea virusurilor care invadează organismul pe fondul unei imunități scăzute.

Nu toate iaurturile din comerţ conţin această bacterie bună, de aceea este recomandat să verificati pe eticheta produselor existenţa acestui probiotic.

Reţineţi! Tubul digestiv produce 70% dintre celulele sistemului imunitar. Ajutați-I, deci, prin consumul de iaurt!

Vinul roşu

Resveratrolul şi polifenolii din vinul roşu acționează la fel ca probioticele din iaurt: când virușii ajung în organism, aceşti compuşi îi impiedică să se multiplice, facilitează eliminarea lor din corp şi ajută la atenuarea simptomelor specifice.

Piperul negru

Boabele de piper negru sunt bogate în piperină, compus cu efecte analgezice, care scade febra şi calmează durerea. Amestecul format din piper negru, ghimbir şi oţet poate fi foarte eficient în răceli şi gripe.

Fructele şi peştii de mare

Somonul, tonul, creveţii, fructele de mare, sardinele sau macroul pot reduce durata de viaţă a viruşilor cu 42%, spun cercetătorii europeni. Ele constituie o sursă excelentă de vitamina D şi acizi graşi Omega 3. Carnea grasă de peşte oceanic reduce inflamațiile care impiedică sistemul imunitar să protejeze împotriva bacteriilor şi virusurilor. Important este să consumaţi săptămânal câte două porţii. Pentru o doză suplimentară de vitamina C, mâncaţi peştele cu o felie de lămâie.

Avocado

Adăugat în dietă, avocado sprijină funcţia glandelor suprarenale şi susţine sănătatea, prin întărirea sistemului imunitar.

Conţine aminoacizi esenţiali, antioxidanţi şi unele grăsimi sănătoase care ajută la producerea de hormoni necesari echilibrării sistemului imunitar.

Ouăle

Organismul are nevoie constant de aminoacizi esențiali, iar ouăle asigură aportul necesar. De asemenea, consumul regulat de ouă ajută la întărirea sistemului imunitar, deoarece conțin vitaminele A, E, dar şi complexul de vitamine B. Plus minerale utile în lupta împotriva viruşilor, precum zincul, calciul şi potasiul.

Cartofii dulci

Sunt bogaţi în beta-caroten, care se transformă în vitamina A, aceasta având capacitatea de a reface celulele pulmonare şi a le multiplica pe acelea care luptă împotriva infecţiilor.

Rețineți! Pentru a preveni contractarea răcelilor şi a gripei, se recomandă un stil de viaţă echilibrat, cu un regim alimentar bogat în vitamine şi minerale! Evitați, pe cât posibil, oboseala şi stresul!

Potrivit unui studiu efectuat la UCLA, o jumătate de grapefruit roz pe zi reduce riscul de gripă cu aproape 20%.

TAGS:

«

Next post:

Iubirea explicată de psiholog: Cum se simte? Cum știu că iubesc? Ce am de făcut în momentul în care cineva îmi spune că mă iubește? Răspunsuri pe care le căutăm când apar emoțiile legate de iubire »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *