Cauta...
TOP
Stil de viață

Cât este de important scrisul de mână. Conexiunea fantastică pe care o are cu creierul, afectat dacă această activitate lipsește

Cât este de important scrisul de mână. Conexiunea fantastică pe care o are cu creierul, afectat dacă această activitate lipsește

Scrisul de mână este o raritate, în era tehnologiei? Preferăm să facem notițe în aplicații, dar știm oare cât de mult ne afectează lipsa scrisului de mână la nivelul creierului?

Stilou, călimara cu cerneală, vederile din vacanță, toate au în comun ceva ce în ultimii ani devine din ce în ce mai rar și mai prețios, și anume scrisul de mână.

Digitalizarea a venit și a preluat tot ce venea la pachet cu scrisul de mână: sensibilitatea, afectivitatea și chiar emoțiile pe care le simțeai atunci când descopereai literele așezate pe hârtie cu stiloul.  Pe de altă parte, digitalizarea a uniformizat scrisul, a ușurat viata tuturor, dar a răpit emoția și amprenta personală a scriitorului.

Despre puterea scrisului de mână și despre riscurile dispariției acestuia ne povestește doctorul neurochirurg Dan Benția:

“În neurologie și neurochirurgie pierderea capacității de a scrie și de a citi poartă nume distincte și reprezintă afecțiuni grave, care pun în pericol sănătatea pacienților ce se confruntă cu aceste probleme.

Astfel, pierderea pură a capacității de a citi se numește ALEXIE, iar pierderea pură a capacității de a scrie se numește AGRAFIE. Pierderea vorbirii în medicină se numește AFAZIE și poate fi de 3 tipuri:

  • pierderea producerii cuvintelore – afazie expresivă
  • pierderea întelegerii cuvintelor- afazie receptivă
  • afazie mixtă

Centrii nervoși pentru aceste funcții sunt interconectați, un traumatism/tumoră în regiunea ariei vorbirii pe partea stângă duce de obicei la pierderea capacității de a citi și de a scrie. Scăderea constantă în ultimii ani a calității și cantității scrisului de mână a dus, după părerea multor neurologi, la scăderea calității cititului, a fluenței verbale și a bogăției vocabularului. Centrul scrisului se află în emisfera dominantă, adică în emisfera stângă la om și este în corelație cu centrul vorbirii și centrul cititului.

”Părerea mea este că statele lumii ar trebui să facă front comun și să depună eforturi pentru păstrarea scrisului de mână, deoarece pierderea acestei capacități are efecte nocive atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere social.

Printre argumentele pentru care ar trebui să păstram această dexteritate se află faptul că prin intermediul scrisului de mână, prin faptul că desenăm fiecare literă, practic noi memorăm textul respectiv, iar creierul este folosit la adevărata lui capacitate, aceea a memorării și a atenției.

În  urma unor investigații imagistice făcute asupra anumitor persoane s-a observat că atunci când subiectul scrie de mână se activează anumite arii din zona limbajului, a cititului și a scrisului, arii care nu se activează atunci când scriem digital.

În concluzie, nu se știe care va fi cu exactitate efectul dispariției scrisului de mână, însă analizând pragmatic ceea ce am indicat mai sus, este atât de evident că impactul va fi unul fără precedent pentru dezvoltarea omului. Dacă scrisul de mână va pierde teren, copiii noștri vor fi afectați în mod direct. Li se poate diminua capacitatea de a vorbi și de a înțelege ceea ce citesc, iar la nivel cultural efectele vor fi devastatoare.”, atenționează medicul Dan Benția.

Scăderea interesului românilor pentru scrisul de mână se regăsește și în cifrele de vânzare ale instrumentelor de scris tradiționale. Faptul că digitalizarea este la început în România mai ajută industria și implicit copiii să rămână conectați la scrisul de mână.

Mai multe despre  piața de papetărie și dinamica acesteia în raport cu scrisul de mână ne spune Adrian Bănuță, Retail Operations Manager al magazinului de papetărie și birotică ”Autograf”: “Post-pandemie, românii au încep să renunțe la scrisul de mână și să aleagă comunicarea digitală, un deziderat al guvernanților noștri. Totuși segmentul de vânzare a instrumentelor de scris (creioane mecanice, pixuri, stilouri cu rezervă, stilouri tradiționale Diplomat, markere, etc) este încă nealterat, dar observăm că digitalizarea va zdruncina acest segment foarte important.

Astfel creionul, stiloul, pixul vor fi înlocuite de tabletă și ecranul interactiv. Noi observăm că această tendință nu-i lasă nepăsători pe marii producători de instrumente de scris tradiționale (Penac, Diplomat, Artline) care caută permanent soluții șă devină creativi, să ofere o actualizare a produselor tradiționale pentru a nu pierde teren în fața producătorilor care pun pe piață produse hibride care schimbă soarta scrisului de mână. Nu știm cum va evolua această piață a rechizitelor școlare, dar știm că ar fi o pierdere pentru umanitate înlocuirea scrisului de mână cu cel digital. O soluție de mijloc ar fi una ideală, nu-i așa?“, conchide Adrian Bănuță pentru Sănătate cu de toate, Retail Operations Manager al magazinului de papetărie și birotică ”Autograf”.

TAGS:

«

Next post:

Cum poți reduce influența pe care alții o exercită asupra ta? Metode pentru a nu te lăsa perturbat. Explicațiile psihologului »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *