Cauta...
TOP
Stil de viață

Stilul de viață al persoanelor care trăiesc în mediul rural îi predispune la apariția cancerului de piele. De ce, explică medicul Mihaela Leventer

Stilul de viață al persoanelor care trăiesc în mediul rural îi predispune la apariția cancerului de piele. De ce, explică medicul Mihaela Leventer

Persoanele care trăiesc în mediul rural au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele. Dr. Mihaela Leventer ne explică la ce să fim atenți când ne vizităm părinții sau bunicii.

Stilul de viață al persoanelor care trăiesc în mediul rural îi predispune la apariția cancerului de piele, o arată studii recente.

Din fericire, acesta este unul dintre puținele tipuri de cancer ”la vedere”, explică Dr. Mihaela Leventer. Iată la ce semne să fim atenți atunci când ne vizităm părinții sau bunicii, dar și pe propria piele.

În timp ce specialiștii din întreaga lume avertizează că incidența cancerului de piele ar putea crește cu aproape 50% până în anul 2040, un studiu recent arată că persoanele care locuiesc la țară au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer din cauza expunerii neprotejate la soare. Cercetătorii au descoperit că adulții și copiii din mediul rural au primit doze semnificativ mai mari de UV la mijlocul zilei. În plus, spre deosebire de locuitorii din mediul urban, adulții din mediul rural nu caută umbra la orele prânzului, folosesc mai rar cremă de protecție solară, iar cei mai mulți dintre ei au locuri de muncă în aer liber și suferă mai multe arsuri solare de-a lungul vieții.

Situația nu este diferită nici în România, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, Președinte al Fundației pentru Sănătatea Pielii și director al Programului de microchirurgie Mohs acreditat de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică în România. ”Din păcate, vedem tot mai des în cabinet efectele pe care le poate avea asupra pielii expunerea necontrolată la razele soarelui. Anul trecut, Fundația pentru Sănătatea Pielii a participat la cinci caravane medicale în cinci sate din județul Prahova pentru a oferi consultații persoanelor din comunitățile defavorizate. Din cei 150 de pacienți care au beneficiat de consultații, am identificat patru cancere de piele, pe care pacienții nu ar fi avut altfel șansa să le descopere, din cauza lipsei de informare și a accesului greoi la servicii medicale. Doi dintre aceștia au beneficiat de operații pro bono prin tehnica de chirurgie Mohs, tehnică cu un risc minim de recidivă, prin care se evită excizii mari, care ar lăsa cicatrici importante”, a declarat Dr. Leventer.

Medicul recomandă ca fiecare persoană să fie atentă la semnele care apar pe piele, iar orice bubiță care nu se vindecă sau care își modifică forma sau culoarea, să fie verificată la un control dermatologic. ”Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele chiar poate fi văzut, avem șanse mari să îl diagnosticăm în stadiu incipient fără a fi nevoie de investigații complicate. Pentru acest lucru este însă important să fim atenți la cei dragi, dacă mergem la părinți sau la bunici la țară să le privim cu atenție chipul, brațele care ne îmbrățișează sau mâinile cu care ne pregătesc mâncarea preferată”, ne sfătuiește medicul dermatolog.

Despre Leventer Medical Group:

Bazele Leventer Medical Group au fost puse în 2012, prin înființarea Dr. Leventer Centre, pornind de la cei 20 de ani de experiență a Dr. Mihaela Leventer și 10 ani de existență și funcționare a firmei Dermastyle. Cu peste 50.000 de biopsii realizate în clinică și 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) în microchirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program). În 2016 a fost înființată și Fundația pentru Sănătatea Pielii, cu scopul de a produce o schimbare în modul în care pacienții și medicii deopotrivă, se raportează la problemele dermatologice, pornind de la autoexaminarea corectă a pielii și până la informarea pacienților și pregătirea medicilor în oferirea celei mai bune soluții terapeutice, în special pentru carcinomul cutanat, cea mai răspândită formă de cancer de piele. Planurile Leventer Medical Group includ, până în 2024, consolidarea și dezvoltarea ambulatoriului de dermato-venerologie, deschiderea spitalului de chirurgie oncologică în sfera țesuturilor moi, prezența regională națională și extinderea unor parteneriate internaționale în țările din regiune.

  

TAGS:

«

Next post:

Munca în exces poate cauza grave complicații de sănătate și te poate trimite direct la neurochirurg. Cum este posibil? »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *