Cauta...
TOP
Rețete

Vasilopita, desertul Sfântului Vasile. Cum se prepară prăjitura care aduce noroc de Anul Nou

Vasilopita, desertul Sfântului Vasile. Cum se prepară prăjitura care aduce noroc de Anul Nou

Cum se prepară Vasilopita, prăjitura Anului Nou și a Sfântului Vasile. Este aducătoare de prosperitate pentru toți cei care o au pe masă în noaptea dintre ani.

În cultura poporului grec, acest desert este nelipsit de pe mesele de Anul Nou. Se spune că această prăjitură aduce mare noroc celor care o prepară și celor care o consumă, în magica noapte dintre ani.

Mai ales că există o persoană specială, care atrage multiple binecuvântări asupra sa dacă găsește ”ingredientul” secret. Prăjiturica ascunde un bănuț norocos, pe care dacă îl găsești, ești sfătuit să îl păstrezi tot anul, ca talisman personal.

Dar cum se prepară acest desert magic? Există foarte multe reţete ale acestei prăjituri, în funcţie de zona Greciei, aceasta poate lua forma unei pâini, a unui chec, tort sau colac. De obicei se ornează cu zahăr pudră şi se scrie cifra anului care urmează. Înainte de coacerea prăjiturii, se introduce o moneda, astfel încât persoană care o va găsi va avea un an binecuvântat. Dulcele simbolizează bucuria vieţii veşnice.

Este bine să o avem pe masă și să vedem cine va fi norocosul familiei, persoana care va primi felia în care se ascunde bănuțul norocos.

Tradiția grecească spune ca 12 noaptea, în noul an, să îți pui o dorință să să tai Vasilopita. În mod normal, prăjitura este tăiată de gazdă, de șeful casei. Prima felie este pentru Hristos, a doua pentru Fecioara Maria, a treia pentru casă, apoi fiecare persoană de la masă primește o felie, începând de la cel mai în vârstă, la cel mai tânăr. Inclusiv animalele de casă au porția lor!

Cine găsește bănuțul norocos este fericitul anului.

Vasilopita se face din ingrediente simple, pe care le avem cu toții în casă: zahăr, făină, ouă, lapte și portocale.

Desertul se face într-o oră jumate.

Aveți nevoie de:

500 g făină pe care o cerneți de două ori

2 lingurițe praf de copt

250 g zahăr

200 g unt moale

200 ml suc de portocale sau lapte

1 linguriță coajă de portocală rasă

1 lingură de vanilie

3 ouă

Zahăr pudră

Preîncălzește cuptorul la 175 grade și pregătește tava de copt tapetată cu unt sau cu hârtie de copt.

Mixează într-un bol zahărul și untul.

Adaugă laptele sau sucul de portocale, vanilia, coaja de portocală și amestecă la mixer 2 minute.

Apoi bate ouăle și adaugă compoziția de mai devreme. Apoi adaugă treptat făina și praful de copt, amestecând la viteză mică, pentru a nu se forma cocoloașe în aluat.

După ce amestecul este uniformizat, se adaugă în tava de copt. Apoi introdu un bănuț pe care îl speli bine înainte și îl dai prin făină. Îl poți introduce într-o vișină, caisă sau prună, dacă dorești.

Se dă la cuptor cca 45-60 minute. Pentru a te asigura că este coaptă, verifică folosind o scobitoare. Dacă scobitoare iese uscată după ce o introduci în mijlocul compoziției, înseamnă că prăjitura este făcută.

Se lasă la răcit și apoi se ornează cu zahăr pudră din belșug, dar și cu fructe sau cu ce vă doriți, în funcție de preferințe.

Este bine să aveți și un mic talisman pe care să îl primească norocosul care dă de bănuț în noaptea de Anul Nou. La mulți ani!

Copyright

Acest material este proprietatea site-ului www.sanatatecudetoate.ro protejat de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală.

TAGS:

«

Next post:

Horoscopul anului nou - previziuni Oana Hanganu pentru săptămâna 28 decembrie 2020 -3 ianuarie 2021. Zodiile pe care astrele le favorizează în ultimele zile ale anului: viața li se schimbă nesperat »

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *