Planta care nu ar trebui să ne lipsească din meniul zilnic. Fie că însoțește o supă sau o ciorbă ori o tocăniță sau o salată, efectul este același: uimitor.
Proprietățile sale sunt extrem de benefice pentru organism și când ne gândim că îl putem cumpăra de la piață cu un leu sau chiar îl putem cultiva noi înșine acasă, nu găsim niciun motiv pentru care pătrunjelul ne-ar lipsi din alimentație.
Iată ce spune medicul nutriționist Mihaela Bilic despre pătrunjel.
Poate că știți că spre deosebire de noi, care folosim pătrunjelul doar ca decor în ciorbă, alții îl mănâncă cu snopul. Tabouleh este numele salatei libaneze cu pătrunjel, ceapă, roșii, grâu mărunțit, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Iată un obicei/produs care merită “adoptat” și consumat cât mai des, fără limită de cantitate!
Plus-uri:
-conține mai multă vitamina C decât citricele (170mg/100g frunze) și mai mult fier decât spanacul- efect antianemic, antioboseală și de creștere a imunității
-bogat în acid folic (vit. B9) esențial în dezvoltarea sistemului nervos
-stimulează digestia, înlătură constipația și balonarea datorită conținutului mare de fibre
-efect diuretic (mult potasiu), elimină retenția de lichide, scade edemele și riscul de cistită
-neutralizează halena și respirația urât mirositoare, conținutul mare de clorofilă acționează ca un deodorant bucal, inclusiv contra mirosului de usturoi.
Porția corectă: cu castronul, mai ales în perioada de convalescență, pentru refacerea după răceală și gripă, atenționează nutriționistul Mihaela Bilic.
Leave a Comment