Visul oricărei femei este să rămână tânără și vibrantă cât mai mult timp. Iar în 2025, cu toată informația care ne este la doar un click distanță, nu este dificil să ne informăm și să alegem cele mai bune soluții pentru pielea noastră.
Cum putem avea o piele radioasă, fermă, viguroasă, cât mai mult timp?
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, observăm că elasticitatea pielii noastre scade. Cea mai la îndemână variantă este să apelăm la creme și diverși compuși chimici, terapii mai mult sau mai puțin invazive. Dermatologii se grăbesc să recomande crema cu retinol, însă aceasta nu se potrivește tuturor tipurile de ten. În esență, a fost creată pentru tenul acneic. Crema cu retinol poate usca excesiv un ten sensibil, iar efectul va fi complet invers de ce ne-am aștepta.
Ei bine, să nu uităm totuși că toate vitaminele este ideal să le procurăm pentru organismul nostru hrănindu-ne corect, sănătos, nutritiv.
Retinolul este forma activă a vitaminei A și se găsește direct în alimentele de origine animală. Organismul poate produce vitamina A și din precursori vegetali, cum ar fi beta-carotenul, pe care îl transformă în retinol după necesitate.
Cum poți consuma retinolul
Retinolul nu se consumă ca atare, ci sub formă de vitamina A din alimente sau suplimente. Cea mai eficientă cale de a asigura aportul de retinol este prin alimentație, alegând surse bogate în vitamina A de origine animală sau precursori vegetali (carotenoide).
Alimente bogate în retinol (vitamina A de origine animală)
-
Ficat de vită și de miel (cea mai bogată sursă)
-
Ulei de pește
-
Pește gras: macrou, somon
-
Ouă (în special gălbenușul)
-
Produse lactate: unt, brânză de capră, brânză Cheddar, Camembert, brânză cu mucegai, brânză feta
-
Caviar
Alimente care ajută la producerea retinolului (surse de beta-caroten)
Beta-carotenul este un precursor vegetal al vitaminei A, pe care organismul îl transformă în retinol după necesitate. Aceste alimente sunt esențiale mai ales pentru vegetarieni și vegani:
-
Morcovi
-
Dovleac
-
Cartofi dulci
-
Spanac
-
Kale (varză creață)
-
Broccoli
-
Mango
-
Papaya
-
Caise
-
Ardei gras roșu
Recomandări pentru absorbția optimă
-
Vitamina A este liposolubilă, deci se absoarbe mai bine dacă alimentele bogate în retinol sau beta-caroten sunt consumate cu o sursă de grăsime (de exemplu, ulei, unt, avocado).
-
O dietă variată, care include atât surse animale, cât și vegetale, asigură un aport echilibrat de vitamina A și reduce riscul de carență sau supradozaj.
Atenție la dozaj
-
Excesul de vitamina A (mai ales din suplimente sau ficat consumat frecvent) poate fi toxic. Respectă doza zilnică recomandată și consultă un medic sau nutriționist pentru recomandări personalizate.
Concluzie
Poți „mânca” retinolul consumând alimente de origine animală bogate în vitamina A sau, dacă ești vegetarian/vegan, alegând legume și fructe bogate în beta-caroten, pe care organismul le transformă în retinol. O alimentație echilibrată, cu surse variate, este cheia pentru un aport optim de vitamina A și, implicit, de retinol.
Foto: Pexels
Leave a Comment